Foszforhiány (P)

10-Foszforhiany_P

A növekedés gátoltságán kívül a P-hiányra – a N-hiányhoz hasonló – „merevtartás” jellemző. A N-hiánytól eltérően a P-hiány esetén a gabonában a levélcsúcs nem merev és egyenes tartású, hanem kissé visszahajlik. A P-hiánnyal együtt járó antociánképződés következtében – az adott levélzet alapszíne szerint változóan – vöröses, lilásvörös vagy sötét bíborvörös elszíneződés keletkezhet. A gabonaféléken ez főként a levélhüvelyen és a száron, a kukoricánál magán a levélen is, míg más növényeknél az idősebb levelek fonákán, esetleg mindkét oldalán fordulhat elő.

  • A tünetek leggyakrabban először csak az idősebb leveleken jelentkeznek
  • Az újonnan fejlődő levelek egészségesnek látszanak, csak a normálisnál kisebbek
  • A levélnyél a szárhoz vagy ághoz éles szögben áll
  • A növény csak apró, többnyire deformált virágot fejleszt
  • A gabonafélék, gyümölcsfák, bogyós gyümölcsűek és más áttelelő növények kevésbé télállóak
  • A P-hiány csökkenti a gabonafélék sütőipari minőségét, gátolja a keményítő beépülését a szemekbe
  • Az alacsony hőmérséklet erősíti a P-hiány érvényesülését.