Kálciumhiány (Ca)


A szélektől és főként a csúcstól kezdődően, az interkosztális mezőkre átterjedve klorotikus tarkázottság, valamint összefüggő klorózisok lépnek fel,amelyekben barna, nekrotikus, idővel összefolyó foltok képződnek. Néha a levéllemezen is kialakulhatnak nekrózisok. A Ca-hiányra jellemző, hogy az erek színe még a teljesen nekrotizált levélen is mindig sötétebb, mint az interkosztális mezőké. Rossz Ca-ellátás esetén az egyébként normálisan fejlődő növényen hirtelen bekövetkezhet az ún. „szárpuhulás”, illetve „szártörés”. Ilyenkor a virágzat alatt vagy között, illetve a tenyészőcsúcs alatt a szár – időnként egy cukortartalmú anyag kiválasztása mellett – mindössze 1-3 cm hosszúságú helyen üvegessé válik, gyorsan megbarnul. Ezen a befűződő részen a szár megtörik és lekonyul.

A kalcium hiánya sok egyéb tünetet is okozhat pl.:

  • gabonaféléken sokszor kizárólag léhaszemek találhatók,
  • a lóbab, a herefélék, a mustár és a lucerna gyakran elrúgja a virágait,
  • a paprikánál ún. „napégés”, a termés száraz elhalt foltosodása következik be,
  • dinnyénél, ill. paradicsomnál „csúcs-” és „virágcsúcs-rothadás” látható,
  • főleg magas hőmérséklet esetén,
  • a salátán levélbarnulás figyelhető meg.

Ezen hiánytünetek megelőzhetők a FitoHorm 40 Ca kalciumoldat lombtrágya célzott felhasználásával!
Az alma stippesedését befolyásoló tényezőkön keresztül szeretnénk bemutatni, hogy milyen esetekben kell biztosan felhasználni a FitoHorm 40 Ca kalciumoldat lombtrágyát:

  • túlzott N-, K-, és Mg-trágyázás esetén, elsősorban nagy NH4-adagok mellett a virágzás előtt vagy közvetlenül utána,
  • ha túl kicsi vagy túl nagy B-tartalom a levélben és a gyümölcsben,
  • nagyon erős metszés és ebből következő intenzívebb hajtásnövekedés esetén,
  • rossz levélzet/gyümölcs arány okán,
  • a gyümölcs erős árnyékoltsága miatt,
  • gátolt transpiráció, egyidejűleg csökkent Ca2
  • +-felvétel esetén, főleg a gyümölcsfejlődési
  • fázis első negyedében, amikor a Ca-beépülés a gyümölcsben már majdnem
  • teljesen befejeződött,
  • ha az erős ritkítás következtében túl nagy a gyümölcsméret,
  • az alma várhatóan időelőtti leszüretelése esetén.