Alma lombtrágyázási technológiái

A következőkben számba vesszük az almatermesztésben leggyakrabban előforduló hiánybetegségeket, tüneteiket és a Fitohorm által javasolt megoldásokat:

A kalcium a sejtfalak és a gyökér normális növekedéséhez nélkülözhetetlen. Javítja a tárolhatóságot és szerepe jelentős a minőség biztosításában is.

A kalcium a megtermékenyüléstől számított 10. napon a gyümölcs tápelemtartalom 10,3%-a, míg a szüretkor már csak 3,7%. A kalcium 87%-a az első 50 napban épül be a gyümölcsbe. A Jonathan almánál hazai kísérletekben elnyújtottabb felvételt figyeltek meg, de a tárolhatóságot itt is az első időszakban felvett kalcium mennyisége határozza meg.

KALCIUMHIÁNY

Kalciumhiány esetén a fiatal levelek torzulhatnak, leáll a gyökerek növekedése, csúcsi részük elnyálkásodik, megbarnul, majd elhal. Ha az almafák kalciumellátása hiányos, a termés kalciumtartalma csekély lesz, egyes szövetrészek összeesnek, a gyümölcsön barna foltok keletkeznek. Az erőteljes hajtásnövekedés és a száraz periódus növeli a stippedés veszélyét. Ezt rendszeres vízellátással is csökkenteni tudjuk. Könnyű talajokon – ahol a kalcium kimosódása nagyobb – a hiánybetegség kialakulását rendszeres kalciumtartalmú FitoHorm Turbo Kalcium lombtrágyázással meg tudjuk előzni, ill. szüntetni.

A hiány mellett a túladagolás is veszélyt jelenthet, amit a FitoHorm Turbo Kalcium ajánlott dózisban történő használatával elkerülhetünk. A talaj túlzott mésztartalma miatt leggyakrabban a „mészklorózis”, azaz a vashiány tünetei jelentkeznek. Más mikroelemek hiánytünetei is előfordulhatnak, mert a túlzott kalciumtartalom egyaránt gátolja a Mg, a B, a Mn, a Zn és a Cu felvételét. A „mészklorózis” hatását csökkenteni, illetve ellensúlyozni tudjuk a MikroMax felhasználásával.

MAGNÉZIUMHIÁNY

Magnéziumhiánynál a levelek a főér mentén két sávban besárgulnak, elhalnak és lehullanak. Kialakulhat az „ecsetágúság”, ami a nevét arról kapta, hogy a levelek csak a hajtásvégen maradnak meg. A termés savanyú lesz és rosszul tárolhatóvá válik. A magnézium túladagolása akadályozza a mangán és az ammónium felvételét. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 24 Mg vagy FitoHorm Turbo Magnézium.

BÓRHIÁNY

A bórhiány jellemző tünete a törpeszártagúság, mikor is a virágképzés akadályozott és a virágok lehullanak. Az almán megjelenő torzulások és a gyümölcshús foltokban történő barnulása a legjellemzőbbek, mint tárolási betegség. Javasolt termék megelőzésre és gyógyításra: Polybór 140.

RÉZHIÁNY

A rézhiány egyik jelzőnövénye az alma. Hiány esetén a fiatal hajtások elpusztulnak, a levelek szélén klorózis, majd nekrózis jelentkezik. A virágzás és a termésképzés elmarad, a levelek növekedése leáll, a levélszél felpördül, a levél lehull. A hajtások felkopaszodnak. Hajtáscsúcs- száradás és „boszorkányseprűség” is kialakul. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 63 Cu.

VASHIÁNY

Vashiánynál jellegzetes tünet a vasklorózis. A sárgulás a hiány (tényleges vagy relatív) mértékétől függően alakul ki. Súlyos hiány esetén az egész növény elsárgulhat. A levelek sárgulása mindig a legfiatalabbaknál kezdődik, a hajtáscsúcsokon. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 55 Fe.

MANGÁNHIÁNY

Mangánhiánynál a finom érközi klorózis nagyon hasonlít a kezdődő vashiány tünetére, de a mangánhiány nem a legfiatalabb leveleken kezdődik. Először márványozott sárgulás jelentkezik a fő- és oldalerek mentén. A sárgulás erősödésével hálós klorózis alakul ki „zöld erekkel”, később sárgásfehér pettyezettség is jellemző. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 54 Mn.

CINKHIÁNY

A cinkhiány általános tünete az aprólevelűség és a rövid ízközök miatti rozettás levélállás. A kis levelek teljesen sárgultak, merevek, görbültek és töredeznek. A fő- és az oldalerek zöldek maradnak. A cinkhiány miatt a hajtások törékenyek lesznek, de a virágzásra és a terméskötésre is rossz hatással van. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 65 Zn.

 
Tipp:A FitoHorm termékcsalád változatossága lehetővé teszi, hogy a lombtrágyázási technológiát speciálisan egy adott gazdaságra alakítsuk ki, hogy figyelembe vehessük a helyi adottságok minden tényezőjét. Technológiája kialakítása érdekében kérje területi képviselőjének segítségét!

 

ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI JAVASLATUNK:

I. FÁZIS: A VIRÁGZÁS ELEJÉN

Ajánlott lombtrágya:

 • POLYBÓR 140 (ajánlott dózis: 3 liter/ha/alkalom)

II. FÁZIS: A TERMÉSKÖTŐDÉSTŐL AZ ELSŐ 50 NAPBAN

12-14 naponta

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO KALCIUM (ajánlott dózis: 3 liter/ha)

III. FÁZIS: INTENZÍV HAJTÁSNÖVEKEDÉS ALATT

1-2 alkalommal

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO FOSZFOR (STARTER) (ajánlott dózis: 2 liter/ha)
  + MIKROMAX (ajánlott dózis: 1,5 liter/ha)

IV. FÁZIS: TERMÉSNÖVEKEDÉS VÉGÉN

1-2 alkalommal

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO FOSZFOR (STARTER) (ajánlott dózis: 2 liter/ha)
  + FITOHORM KOMPLEX PLUSZ AGRO (ajánlott dózis: 3 kg/ha)

V. FÁZIS: AUGUSZTUSBAN

2 alkalommal

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM 40 CA (NITROGÉNMENTES) (ajánlott dózis: 5 liter/ha)

VI. FÁZIS: SZEPTEMBER VÉGÉN, ZÁRÓ KEZELÉSKÉNT

Ajánlott lombtrágya:

 • MIKROMAX (ajánlott dózis: 2 liter/ha)
  + POLYBÓR 140 (ajánlott dózis: 3 liter/ha)

 

Alma

TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEK:

TermékHektáronkénti dózisA kijuttatás célja
Makrosol5 l/haLelassult vagy fejletlen állományok megindítására használhatjuk.
FitoHorm Turbo Foszfor (Starter)3 l/haFolyékony megoldása a sor alá kijuttatott starter műtrágyázásnak. Mérsékli, gyógyítja a környezeti, ill. a gyomirtók okozta stresszt.