Cseresznye, meggy lombtrágyázási technológiái

A cseresznye- és meggytermesztésben leggyakrabban előforduló mezo- és mikroelem hiánytünetek:

KALCIUMHIÁNY

A kalciumhiányra jellemző a fiatal levelek csúcsának elhalása és torzulása. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 40 Ca. Túlzott mészellátás esetén leggyakrabban a Ca antagonizmusa miatt „mészklorózis”, azaz vashiány tünetei jelentkeznek. Más mikroelemek hiánytünetei is felléphetnek, mert a túlzott Ca-tartalom egyaránt gátolja a Mg, a B, a Mn, a Zn és a Cu felvételét is. Ez MikroMax felhasználásával megelőzhető.

MAGNÉZIUMHIÁNY

Magnéziumhiánynál a cseresznye és a meggy levelén, általá
ban a főér mentén, két oldalon, ritkábban a szélén az érközök erős sárgulása, majd elhalása jelentkezik. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 24 Mg vagy FitoHorm Turbo Magnézium.

3CZ2951
Cseresznye, meggy lombtrágyázási technológiái

VASHIÁNY

A vashiány tünete a jellegzetes vasklorózis. A levelek sárgulása a hajtáscsúcson a hiány (tényleges vagy relatív) mértékétől függően alakul ki, és akár az egész növény is elsárgulhat. Végül a levelek elhalnak, lehullanak és megindul a gallyak elhalása is. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 55 Fe.

BÓRHIÁNY

Bórhiánynál megfigyelhető tünetek a gyümölcs felrepedése, a rossz színeződés és kötődés; a fiatal levelek kicsik, sárgulnak, a hajtáscsúcs elhal. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: Polybór 140.

MANGÁNHIÁNY

Mangánhiánynál finom érközi klorózist tapasztalunk, ami nagyon hasonlít a kezdődő vashiány tünetére, de ez nem a legfiatalabb leveleken kezdődik. Először márványozott sárgulás indul a fő- és oldalerek mentén. A sárgulás erősödésével hálós klorózis alakul ki „zöld erekkel”, majd sárgásfehér pettyezettség jelenik meg. A csonthéjasok a többi gyümölcsnél érzékenyebbek a hiányára. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 54 Mn.

CINKHIÁNY

Cinkhiánynál általános tünet az aprólevelűség, valamint a rövid ízközök miatt látható rozettás levélállás. A kis levelek teljesen sárgultak, mereven felállók, görbültek, töredeznek. A fő- és oldalerek zöldek maradnak. A gallyak törékenyek. A virágzásra és a terméskötésre is rossz hatással van. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm Turbo Cink.
Tipp:
A FitoHorm termékcsalád változatossága lehetővé teszi, hogy a lombtrágyázási technológiát speciálisan egy adott gazdaságra alakítsuk ki, hogy figyelembe vehessük a helyi adottságok minden tényezőjét. Technológiája kialakítása érdekében kérje területi képviselőjének segítségét!
A két kultúra közül a cseresznye az érzékenyebb. Mivel a két legkorábban érő gyümölcsfajról van szó, így kiemelt jelentősége van a tápanyag-kijuttatás időzítésének, és a tápanyag felvételi dinamikához való legjobb illesztésnek. Mindkét faj nagyon igényes mind a mezo-, mind a mikroelemekkel szemben.

A gyümölcs fejlődése, érése, valamint a következő évi rügyek kifejlődése június végéig lejátszódik. Ezt követően a hajtások, termőalapok minőségi fejlődése figyelhető meg. Ezért a következő évi termést a nyár folyamán kijuttatott tápanyagokkal alapozhatjuk meg.

ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI JAVASLATUNK:

KIJUTATTÁS:

I. FÁZIS: VIRÁGZÁSKOR,TERMÉSNÖVEKEDÉSKOR

7-10 naponta

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO FOSZFOR (ajánlott dózis: 2 liter/ha)
  + POLYBÓR 140 (ajánlott dózis: 2 liter/ha/alkalom)

II. FÁZIS: INTENZÍV NÖVEKEDÉSKOR

7-10 naponta

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO MAGNÉZIUM (ajánlott dózis: 3 liter/ha)
  + MIKROMAX (ajánlott dózis: 2 liter/ha)

III. FÁZIS: A TERMÉS SZÍNEZŐDÉSEKOR

7-10 naponta

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO KALCIUM (ajánlott dózis: 4 liter/ha)

IV. FÁZIS: JÚLIUSTÓL – AUGUSZTUS ELEJÉIG

10 -20 naponta

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO KÁLIUM (ajánlott dózis: 3 liter/ha)
  + MIKROMAX (ajánlott dózis: 1 kg/ha)

V. FÁZIS: AUGUSZTUS VÉGE ÉS SZEPTEMBER ELEJE KÖZÖTT

1-2 alkalommal

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO MAKRO (ajánlott dózis: 3 liter/ha)

VI. FÁZIS: AUGUSZTUS VÉGE ÉS SZEPTEMBER ELEJE KÖZÖTT

Ajánlott lombtrágya:

 • POLYBÓR 140 (ajánlott dózis: 2 liter/ha)
 • MIKROMAX (ajánlott dózis: 2 liter/ha)

 

PROFI FELHASZNÁLÓK FIGYELMÉBE!

A cseresznye- és meggyültetvényekben a különleges piaci értékű és művelésű fajtáknál javasoljuk a profi technlológiai elemek beépítését. Ezek az elemek a nagy, korán, és egységesen színeződő gyümölcsök fejlődését, termelését segítik elő a megfelelő technlológiai fegyelem betartása mellett.

TECHNOLÓGIAI ELEMEK

 • Augusztusban, szeptemberben és októberben 1-1-1 alkalommal FitoHorm 63 Cu monooldat 6 liter/ha adagban, FitoHorm Turbo Cink monooldat 3 liter/ ha adagban, és a MikroMax 3 liter/ha adagban párhuzamosan a lombvédelmi munkákkal egy menetben.
 • Tavasszal, a gyümölcs színeződésének idején, 2 kezelésben: alkalmanként FitoHorm 63 Cu 3 liter/ha, + FitoHorm 65 Zn 3 liter/ha