Őszi- Kajszibarack, Szilva lombtrágyázási technológiái

A csonthéjasok termesztésében leggyakrabban előforduló mezo- és mikroelem hiánytünetek, melyek megelőzése és gyógyítása a FitoHorm termékcsaláddal könnyen megoldható:

MAGNÉZIUMHIÁNY

A magnézium mennyiségére az őszibarack a legigényesebb. Hiányára terméscsökkenéssel reagál. Magnéziumhiánynál a növények levelei a főerek között két sávban sárgulnak, majd elhalnak és lehullanak. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 24 Mg vagy FitHorm Turbo Magnézium.

 

MANGÁNHIÁNY

A mangán szerepe: terméshozamot befolyásoló tápelem. Hiánya elsősorban lúgos talajokon lép fel, gyakran káliumhiánnyal párosul. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 54 Mn.

 

VASHIÁNY

A vashiány a növekedésre, télállóságra, vízgazdálkodásra hat negatívan. A levelek először a hajtáscsúcsokon sárgulnak, később lehullanak, majd megkezdődhet a hajtások elhalása is. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 55 Fe.

 
VIGYÁZAT, NEM HIÁNYTÜNET!Klórtöbbletre érzékenyebb az őszibarack, de a többi csonthéjason is előfordul túladagoláskor a levélszél perzseléses tünete. A levélzet lehullhat, a virágzás, a gyümölcskötés sokkal gyengébb a normálisnál. Ezért oda kell figyelni a kijuttatott műtrágyák mennyiségére és minőségére!

 

BÓRHIÁNY

Bórhiány estén a szilvánál a gyümölcs felrepedhet, a színeződés rossz, kötődése gyenge, a fiatal levelek kicsik maradnak, sárgulnak, a hajtáscsúcs elhalhat. A gyümölcshúsban elhalások, barna foltok jelennek meg, a termés töpped és egyenetlenül érik. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: Polybór 140.

 

CINKHIÁNY

A cinkhiány általános tünete az aprólevelűség és a rövid ízközök miatt kialakuló egyfajta rozettás levélállás. A kis levelek sárgulnak, mereven felállók, görbültek és töredezettek lesznek. Hiánya a virágzásra és a terméskötésre is rossz hatással van. A gyümölcshúsban barna foltok keletkeznek. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm Turbo Cink.

 

RÉZHIÁNY

A rézhiány további jelzőnövényei az alma után az őszi- és kajszibarack, valamint a szilva. Hiánytünetek: a levelek növekedésének leállása, deformálódása. Az első tünetek a levélszél hullámos felpördülésével és lehullásával jelentkeznek, később hajtáscsúcsszáradás és „boszorkány seprűség” is kialakulhat, a hajtások felkopaszodnak. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 63 Cu.

Tipp:A FitoHorm termékcsalád változatossága lehetővé teszi, hogy a lombtrágyázási technológiát speciálisan egy adott gazdaságra alakítsuk ki, hogy figyelembe vehessük a helyi adottságok minden tényezőjét. Technológiája kialakítása érdekében kérje területi képviselőjének segítségét!

ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI JAVASLATUNK:

I. FÁZIS: A VIRÁGZÁS ELEJÉN / VIRÁGZÁSBAN

Ajánlott lombtrágya:

 • POLYBÓR 140 ajánlott dózis: 3 liter/ha/alkalom (kötődés / fagytűrés)

II. FÁZIS: A LOMBOZAT MEGJELENÉSÉTŐL KEZDVE

1-2 alkalommal

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO MAKRO (ajánlott dózis: 3 liter/ha)
  + MIKROMAX (ajánlott dózis: 2 liter/ha)

III. FÁZIS: INTENZÍV HAJTÁSNÖVEKEDÉS ALATT

10-14 naponta

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO KALCIUM (ajánlott dózis: 4 liter / ha)
  + MIKROMAX (ajánlott dózis: 1 liter/ha)

IV. FÁZIS: A TERMÉS SZÍNEZŐDÉSÉTŐL

7 – 10 naponta

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO FOSZFOR (STARTER) (ajánlott dózis: 1-1,5 liter/ha)
  + FITOHORM KOMPLEX PLUSZ AGRO (ajánlott dózis: 3 kg/ha)

Kajszibarack és őszibarack esetén a IV. kezelés különösen ajánlott, mert ezzel nagymértékben növeljük a fagyállóságot a „rázós” napokon.

V. FÁZIS: SZEPTEMBER VÉGÉN, ZÁRÓKEZELÉSKÉNT

Ajánlott lombtrágya:

 • FITOHORM TURBO KÁLIUM (ajánlott dózis: 3 liter/ha)
  + POLYBÓR 140 (ajánlott dózis: 2 liter/ha)