Almafa betegségei és lombtrágyázása

Almafa hiánytünetei

Alma lombtrágyázási technológia

Kalciumhiány esetén a fiatal levelek torzulhatnak, leáll a gyökerek növekedése, csúcsi részük elnyálkásodik, megbarnul, majd elhal. Ha az almafák kalcium-ellátása hiányos, a termés kalciumtartalma csekély lesz, egyes szövetrészek összeesnek, a gyümölcsön barna foltok keletkeznek. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 40 Ca vagy FitoHorm 40 Ca (nitrogénmentes).

Magnéziumhiánynál a levelek a főér mentén két sávban besárgulnak, elhalnak és lehullanak. Kialakulhat az „ecsetágúság”, ami a nevét arról kapta, hogy a levelek csak a hajtás végén maradnak meg. A termés savanyú lesz és rosszul tárolhatóvá válik. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 24 Mg vagy FitoHorm Turbo Magnézium.

A bórhiány jellemző tünete a törpeszártagúság, mikor is a virágképzés akadályozott és a virágok lehullanak. Az almán megjelenő torzulások és a gyümölcshús foltokban történő barnulása a legjellemzőbb tárolási betegségek. Javasolt termék megelőzésre és gyógyításra: Polybór 140Polybór Plusz.

Vashiánynál jellegzetes tünet a vasklorózis. Súlyos hiány esetén az egész növény elsárgulhat. A levelek sárgulása mindig a legfiatalabbaknál kezdődik, a hajtáscsúcsokon. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 55 Fe.

A cinkhiány általános tünete az aprólevelűség és a rövid íz közök miatti rozettás levélállás. A kis levelek teljesen sárgultak, merevek, görbültek és töredeznek. A fő- és az oldalerek zöldek maradnak. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 65 Zn vagy FitoHorm Turbo Cink.

Több vásárlónk használja megelégedéssel.

Több éve foglalkozom gyümölcstermesztéssel. A 2017-es évben almában használtam a FitoHorm lombtrágyacsalád termékeit. A FitoHorm Turbo Kalcium használatával biztosítani tudtam az alma tökéletes minőséget és a gyümölcs megfelelő tárolhatóságát. Meg vagyok elégedve a lombtrágyacsaláddal, mindenkinek ajánlani tudom.
Koródi Gergely
Kóródi Gergely – őstermelő, növényorvos
Mátészalka
Az almaültetvényeinkben az optimális termékenyítés és kötődés biztosítására évek óta használjuk a Polybór 140 lombtrágyát, és dacára az extrém időjárásnak, megfelelő termésmennyiséget értünk el. A minőséget és megfelelő tárolhatóságot FitoHorm 40 Ca és FitoHorm Turbo Kalciummal biztosítottuk. Összességében elégedettek vagyunk a termékek hatékonyságával.
Harmónia Food Kft. - Szabó György, termelésirányító
Mezőcsát
„Régóta foglalkozom gyümölcstermesztéssel, ezen belül is az alma termesztésével. A FitoHorm termékek családját évek óta alkalmazom az alma minőségének javítása céljából. A Turbo Kalcium remekül bevált a tárolási paraméterek javítására. Az érés gyorsítására pedig a Turbo Kaliumot, a termésmegkötődésre a Polybór 140-et használom igen nagy sikerrel.”
Kolozsvári Miklós - őstermelő
Nagydobos

Általános Technológiai Javaslatunk
Kijuttatás:

I. A VIRÁGZÁS
ELEJÉN

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

  • 3 liter/ha/alkalom

II. A TERMÉSKÖTŐDÉSTŐL
AZ ELSŐ 50 NAPBAN, 12-14 NAPONTA

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

III. INTENZÍV HAJTÁSNÖVEKEDÉS
ALATT, 1-2 ALKALOMMAL

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

IV. TERMÉSNÖVEKEDÉS VÉGÉN, 1-2 ALKALOMMAL

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

V. AUGUSZTUSBAN, 2 ALKALOMMAL

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

  • 5 liter / ha

VI. SZEPTEMBER VÉGÉN, ZÁRÓ KEZELÉSKÉNT

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítőiként díszítésre. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőlük.

Az alma azért lebeg a vízen, mert 25%-a levegő. 7500 különböző almafajta létezik. Ha minden nap megkóstolnánk egyet, húsz évig tartana végigenni a palettát.

Az almának több, mint 8000 fajtája van. Egy átlagos méretű alma nagyszerű rostforrás, nem tartalmaz zsírt, nátriumot és koleszterint. A magas bór tartalmának köszönhetően az alma segíthet javítani a memóriát, a mentális éberséget és az elektromos aktivitást az agyban.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter