Kalászosok lombtrágyázási technológiája

ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI JAVASLATUNK KIJUTATTÁS:

I. Ősszel:

Cél:
  1. A bokrosodási csomók nagyszámúképződésének indukálása.
  2. A kalászdifferenciálódás teljessététele.
Kalászosok

Ajánlott lombtrágya:

II. Szárba induláskor:

Cél:

  1. Bokrosodás kiteljesedése és a szálszám növelése.
  2. Zökkenőmentes szárbaindulás és a szárnövekedés segítése.
  3. Az erőteljes kalász fel- és kitolás elősegítése.
Kalászos technológia

Ajánlott lombtrágya:

III. Kalászhányáskor  / virágzás elején:

Cél:

  1. A kötődés teljessé tétele.
  2. A minőség javítása.
  3. Az aszálykár stresszének csökkentése.
kalászos technológia

Ajánlott lombtrágya:

"Az okszerű, talajvizsgálatokon alapuló alapműtrágyázást jól kiegészítik a növény, különböző fenofázisaiban jelentkező mezo illetve mikroelemek pótlására a Fitohorm Kft. által gyártott termékek. A korábbi évek nagyon jó tapasztalata alapján (melyet az olajos növényekre kifejlesztett Fitohorm termékekkel szereztünk), 2017-ben a kalászos növényeinkre a Fitohorm „Gabona csomagot” használtuk, gabonáink beltartalmi értékeinek stabilizálására."
Samodai Imre
Samodai Imre, ügyvezető
Mosonszentmiklósi Agrár Kft. - Mosonszentmiklós
“Az őszi búzában lombtrágyázási technológiánk a Fitohorm Gabonára és a Fitohorm Turbo Nitrogénre épül. A Fitohorm Turbo Nitrogén terméket piacra kerülése óta használjuk nagy megelégedéssel, 1000 ha-on, őszi búzában, évjárattól függően, 10-15 literrel. Célunk a termékkel a kalászhánysákori N-fejtrágyázás kiváltása volt, mivel használata biztonságosabb, a feladatát teljesíti évek óta, gombaölőszeres kezeléssel együtt végezzük el, ki tud teljesedni az érés folyamata, nem szorul meg a szem, zöldít és észrevehetően javítja a minőséget. ”
Tóth István gabona Teremtő Kft
Tóth István, termelésirányító
Teremtő Kft. - Kompolt
"Évek óta nagy megelégedettséggel használjuk a FitoHorm Kft termékeit, gyakorlatilag az összes általunk termesztett kultúrában. Így a kalászos technológiánknak is szerves részei ezek a lombtrágyák.Bokrosodás idején a Turbó Rezet, a későbbiek folyamán a FitoHorm Gabonát és a Turbo Ként alkalmazzuk, mindig az egyéb növényvédelmi munkálatokhoz igazítva. Kalászhányás időszakában a Turbo Nitrogénnel juttatjuk extra nitrogénhez a növényt. Különösen fontos ez csapadékhiányos időszakban, amikor a talajban lévő tápanyagot a növény, oldószer hiányában nehezen, vagy egyáltalán nem tudja felvenni."
ifj. Pollreisz Péter, ügyvezető
Duna Mg. Zrt. - Mosonmagyaróvár

A kalászosoknak a vegetáció során legalább 300 mm vízre van szükségük, de a nagy termések elérése 500-600 mm csapadékot feltételez. A nyár végi, őszi csapadék alapvetően az időben meginduló, egyöntetű csírázást, a növények megerősödését, a rozs és árpa állományok bokrosodását segíti elő.

Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen kiváló immunerősítő.

A búza és a tönköly közül, az állatok is a finomabb, lágyabb tönkölyt kedvelik jobban. A baromfi a búza-tönköly keverékből először a tönkölyt csipegeti ki.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter