Repcetermesztés technológiája

Repcetermesztés Felsőfokon!

Az utóbbi években világszerte nőtt a repcetermesztés jelentősége és vetésterülete mivel a repcetermesztés jól gépesíthető, valamint az olajgyártás melléktermékei értékes takarmányok. Hazánkban nagy kultúrája van a repcetermesztésnek. Az őszi káposztarepce  a zöldtakarmányozásra és zöldtrágyázásra használható még fel, a tavaszi káposztarepce azonban nagyon igényes és keveset terem.

Kép: Repcetermesztés FitoHorm módra

(Forrás:www.aliexpress.com)

A repcetermesztés főbb kritériumai

  • Fajta kiválasztás. A repcetermesztés során nagyon fontos a  fajta kiválasztás. A termőképesség és télállóság mellett nagy jelentősége van a fajták pergésre való hajlamosságának  A repce a fagyra érzékeny, mégsem a téli fagy okozza a repce kipusztulását, hanem a tavaszi felfagyás okozza a nagyobb kárt. Fagytűrő képessége nagymértékben függ a talaj nedvességtartalmától, száraz talajon fagytűrőbb, mint nedves talajon.
  • Talajigény. A repce a talajra is igényes növény. Termesztésére a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású és tápanyag ellátottságú, kötöttebb talajok jöhetnek számításba. A könnyebb talajokon csak nagyadagú műtrágyázással és szervestrágyázással lehet termeszteni.
  • Vetésváltás. A repce a gabonafélékkel jól társítható. A repce részére csak a korán lekerülő növények a jó elővetemények. Leghelyesebb a repcét két gabona közé helyezni a növényi sorrendbe, mivel nagyon jó előveteménye az őszi búzának, de másodnövények is sikeresen termeszthetik a repce után.
  • Tápanyagellátás és trágyázás.  A repce tápanyagigényes növény. Ezért nagy termések eléréséhez bőven kell a repce alá trágyázni. 
  • Szervestrágyázás. A repce meghálálja az istállótrágyát, amelyet még műtrágyával is ki kell egészíteni. Egyébként a repcénél is helyesebb, ha az elővetemények alá adjuk a szervestrágyát.
  • Műtrágyázás. A repce tápanyagigényét is nagyobbrészt műtrágyázással elégítjük ki.

Repcetermesztés és tápanyag-utánpótlás

A repcetermesztés tápanyag-utánpótlásában a makroelemek mellett, fontos szerepet tölt be a mikroelemek pótlása is. A makroelemeket a gazdák pótolják a különböző összetételű műtrágyák segítségével, de mikroelem pótlásról sem szabad megfeledkezni. Minőségileg kifogástalan végterméket előállítani biztonságosan csak a termelési tényezők tudatos alkalmazásával lehet. A magyar tulajdonú Fitohorm Kft. mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hazai körülmények között termesztett növények lombon keresztüli mikroelem pótlására. A változó, szélsőséges időjárási viszonyok, különböző stresszes állapotokat eredményeznek a növények életében, ahol a műtrágyák felvétele gátolt.

ÚJ TAGGAL BŐVÜLT A LOMBTRÁGYA CSALÁD: POLYBÓR PLUSZ

A folyamatos szántóföldi és labor kísérletek eredményeképpen a Fitohorm termékpalettáján, mindig megtalálhatóak a különböző kultúrnövények mikroelem igényeit kielégítő levéltrágyák. A tudatos fejlesztéseknek köszönhetően a lombtrágyacsalád új taggal bővült.

POLYBÓR PLUSZ (B 125g/l, Mn 1,3g/l, Mo 0,26g/l, Cu 1,3g/l)

Őszi Káposztarepcében: 2-3 l/ha

Bór (B)

Az őszi káposztarepce egyik fontos esszenciális mikroeleme, melynek szerepe sokrétű. Elősegíti a tápelemek felvételét (a nitrogén és foszfor anyagcserében), szerepe van a szénhidrátok és egyéb asszimiláták (pl. a keményítő) szállításában és felhalmozásában, a gyökér- és a szállítószövetek kialakításában, valamint a virág- és termésképzésben egyaránt. Hiányában rossz kötődés, deformált levelek és a virágszervek elszáradása mutatkozik.

Mangán (Mn)

A növények anyagcsere-folyamatainak enzimaktivátora. Alapvető szerepet játszik a fehérjeszintézisben, a citromsav­-ciklusban és a fotoszintézisben, színeződésben. Hiánya először a fiatal leveleken jelentkezik, érközi klorózis formájában. A hiányt a fiatal levelek egyenetlen (tigris foltossága) sárgulása, majd foltos pusztulása jelzi.

Molibdén (Mo)

Szintén létfontosságú átmeneti elem. Hiánya a nitrogén anyagcserefolyamatokban jelentkezik, gátoltja a nitrogénfixálást, ami a becők elvesztését eredményezheti. Fontos szerepe van a növény kutikuláján való transzfer folyamatok lebonyolításában.

Réz (Cu)

A növény anyagcsere folyamataiban létfontosságú mikroelem. A növények életképességét javítja, valamint az olajtartalomra is kihatással van. A réz felvételében kiemelt szerepet játszanak a természetes és természetazonos FitoHorm kelátok.

Érdekli a lombtrágyázás? Olvassa el a FitoHorm lombtrágyázásról szóló cikkünket!

Szeretne rendelni FitoHorm termékeket?