Almafa hiánytünetei

Kalciumhiány

esetén a fiatal levelek torzulhatnak, leáll a gyökerek növekedése, csúcsi részük elnyálkásodik, megbarnul, majd elhal. Ha az almafák kalcium-ellátása hiányos, a termés kalciumtartalma csekély lesz, egyes szövetrészek összeesnek, a gyümölcsön barna foltok keletkeznek. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 40 Ca vagy FitoHorm 40 Ca (nitrogénmentes).

Magnéziumhiánynál

a levelek a főér mentén két sávban besárgulnak, elhalnak és lehullanak. Kialakulhat az „ecsetágúság”, ami a nevét arról kapta, hogy a levelek csak a hajtás végén maradnak meg. A termés savanyú lesz és rosszul tárolhatóvá válik. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 24 Mg vagy FitoHorm Turbo Magnézium.

A bórhiány

jellemző tünete a törpeszártagúság, mikor is a virágképzés akadályozott és a virágok lehullanak. Az almán megjelenő torzulások és a gyümölcshús foltokban történő barnulása a legjellemzőbb tárolási betegségek. Javasolt termék megelőzésre és gyógyításra: Polybór 140Polybór Plusz.

Vashiánynál

jellegzetes tünet a vasklorózis. Súlyos hiány esetén az egész növény elsárgulhat. A levelek sárgulása mindig a legfiatalabbaknál kezdődik, a hajtáscsúcsokon. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 55 Fe.

A cinkhiány

általános tünete az aprólevelűség és a rövid íz közök miatti rozettás levélállás. A kis levelek teljesen sárgultak, merevek, görbültek és töredeznek. A fő- és az oldalerek zöldek maradnak. Javasolt termék a megelőzésre és gyógyításra: FitoHorm 65 Zn vagy FitoHorm Turbo Cink.

TÖBB VÁSÁRLÓNK HASZNÁLJA MEGELÉGEDÉSSEL

Általános Technológiai Javaslatunk Kijuttatás:

I. A VIRÁGZÁS ELEJÉN

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

  • 3 liter/ha/alkalom
II. A TERMÉSKÖTŐDÉSTŐL
AZ ELSŐ 50 NAPBAN, 12-14 NAPONTA

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

 
 
III. INTENZÍV HAJTÁSNÖVEKEDÉS
ALATT, 1-2 ALKALOMMAL

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

IV. TERMÉSNÖVEKEDÉS VÉGÉN, 1-2 ALKALOMMAL

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

V. AUGUSZTUSBAN, 2 ALKALOMMAL

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

  • 5 liter / ha
 
 
 
VI. SZEPTEMBER VÉGÉN, ZÁRÓ KEZELÉSKÉNT

Ajánlott lombtrágya:

Ajánlott dózis:

Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítőiként díszítésre. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőlük.
Az alma azért lebeg a vízen, mert 25%-a levegő. 7500 különböző almafajta létezik. Ha minden nap megkóstolnánk egyet, húsz évig tartana végigenni a palettát.
Az almának több, mint 8000 fajtája van. Egy átlagos méretű alma nagyszerű rostforrás, nem tartalmaz zsírt, nátriumot és koleszterint. A magas bór tartalmának köszönhetően az alma segíthet javítani a memóriát, a mentális éberséget és az elektromos aktivitást az agyban.