INHIBÍTOROK

Az inhibítorok egy hozzáadott vegyület a nitrogén alapú műtrágyákhoz, melynek szerepe, hogy csökkentse a növények műtrágya veszteségeit. Az aktív idő meghosszabbításával a műtrágya nitrogén komponense a talajban marad (akár karbamid-N, akár ammónium-N), így az inhibitor javítja a nitrogén hasznosulásának a hatékonyságát (NUE) és csökkenti a környezeti kibocsátásokat.

A nitrogén inhibítoroknak két fő típusa van:

  1. Ureázgátlók (UI), amelyek gátolják az ureázenzim karbamidra gyakorolt hidrolitikus hatását.
  2. Nitrifikáció gátlók (NI), amelyek gátolják az ammónium biológiai oxidációját nitráttá

> Ureázgátlók (UI)

A karbamid-műtrágyát nehéz felvenni a növényeknek. Ahhoz, hogy nitrogénforrásként hasznosítani lehessen, előtte azt ammóniummá (NH4+) és nitráttá (NO3-) kell alakítani.

A talajban az ureáz enzimek a felelősek az átalakítás első lépéséért. A karbamid instabil a víz jelenlétében, tehát az átalakulási folyamat általában azonnal elindul, de nem közvetlen ammóniummá. A karbamid először ammóniává és karbaminsavvá alakul, amelyek spontán bomlanak tovább ammóniává és szén-dioxiddá (1. ábra).

Az ammónium átalakulási aránya és az ammóniaveszteség számos tényezőtől függ:

» a legfontosabb a talaj hőmérséklete és nedvessége,

» a növényi maradványok mennyisége a talaj felszínén,

» a talaj kation cserélő képessége és a talaj pH-értéke.

A magas ammóniaveszteség hajlamos könnyű talajokban és talajművelési zónákban előfordulni. Bár a laboratóriumi vizsgálatok során akár 80% -os ammónia-veszteséget is regisztráltak, átlagosan 24% (20% ammónia-N) ammóniaveszteséget feltételeznek elpárolgással (EEA, 2013).

Az ammóniaveszteség csökkentése

Az ammóniaveszteség csökkentésének egyik módszere a karbamid-alapú műtrágyák kezelése ureázgátlókkal. Ez hatékonyan késlelteti ammóniává és karbaminsavvá történő átalakulásukat hozzávetőlegesen két hétig blokkolja az ureázenzim működését (2. ábra).

A technológia alkalmazásával átlagosan 70% -kal csökkenthető az ammónia vesztesége.

UREAFIN

Az UREAFIN NBPT (ureáz inhibitor) elsősorban koncentrált folyékony műtrágyákkal való használatra szolgál, mint például DAM és SAM, SADAM stb. illetve karbamid vizes oldataihoz, amelyekhez közvetlenül a lombozat felhordása előtt adják.

A műtrágyákkal (pl. DAM, SAM stb.) készült keverék a termék hozzáadását követő 7 napon belül felhasználható anélkül, hogy csökkentené a hatékonyságot. Foszfortartalmú tömény műtrágya esetén a keveréket a keverést követő 1 napon belül ki kell permetezni. Az UREAFIN NBPT a folyékony műtrágyákkal történő kijuttatáson túl az amid nitrogént tartalmazó szilárd műtrágyák granulátumának egyenletes kijuttatására is használható, anélkül, hogy a talajba kerülne. A készítmény javasolt mennyiségét egyenletesen, legkésőbb 120 nappal a tényleges kijuttatás előtt kell kijuttatni a karbamid-nitrogént tartalmazó szilárd műtrágyák granulátumának felületére. Egy másik lehetőség az UREAFIN NBPT készítmény alkalmazása szórt szemcsés karbamidra. A készítmény legnagyobb hatékonyságát a karbamid szétszórása utáni azonnali felvitel éri el.

Az UREAFIN NBPT készítmény műtrágyákkal együtt történő kijuttatásával a növény nitrogén felhasználása átlagosan 10-15%-kal nő.

Öntse a mért mennyiségű UREAFIN NBPT-t a térfogat 1/3-ára feltöltött permetezőbe. Szivattyús tartályok esetén először az UREAFIN NBPT készítményt kell feltölteni. A legnagyobb hatékonyság érdekében megfelelő fúvókákat kell biztosítani a maximális lefedettség érdekében.

> Nitrifikáció gátlók (NI)

Hőmérséklettől függően a karbamidban lévő ammónium és az ammónium-nitrát műtrágyák nitrifikáció útján gyorsan átalakulnak nitráttá.  A nitrifikációt gátló mű-rágyák használata jelentősen csökkenti a nitrát kimosódásának kockázatát.

A nitrifikáció gátló késlelteti a talajban lévő ammónium-nitrogén nitráttá történő átalakulását azáltal, hogy ideiglenesen elnyomja a hatását a Nitrosomonas ssp. talajbaktériumok ammónium-monooxigenáz enzimjének, amely felelős a nitrifi-kációs folyamat első lépéséért (az ammónium nitritté alakítása) (3.ábra).

A nitrifikáció idejének hossza elsőso-ban a környezeti hőmérséklettől függ. Alacsony talajhőmérsékleten az időszak meglehetősen hosszú, míg magasabb hőmérsékleten viszonylag rövid.

A nitrát mellett az ammónium, a növények közvetlen nitrogénforrása is lehet. A nitráttal ellentétben azonban rosszul transzlokálódik a rizoszférába, ami megakadályozza annak gyors felvételét. A nitrifikáció gátlók a növény részleges ammóniumtáplálását támogatják.

NITRIFIN

A NITRIFIN® DMPP minden olyan állati, szerves és ásványi műtrágyához használható, amelyek nagy arányban tartalmaznak ammónium-nitrogént.

A szerves és ásványi műtrágyákból származó ammónium-nitrogén gyorsan nitráttá alakul a talajban, a hőmérséklettől, a páratartalomtól és a talaj állapotától függően. A NITRIFIN® DMPP alkalmazása jelentősen lelassítja ezt a folyamatot. Ennek köszönhetően a növény lényegesen hosszabb ideig áll rendelkezésére ammónium formában lévő N-hez, ami élettani szempontból előnyös számára. A stabilizátor használatával a NITRIFIN® DMPP lelassul, és az ammónium-nitrát nitráttá alakulása akár 10 hétig is eltarthat . Jelentősen javítja a műtrágya hatását a növények növekedésére. A nitráttal ellentétben a nitrogén ammónium formája nem lúgozódik ki a talajból. 

A NITRIFIN® DMPP készítmény hatása különösen nagy csapadék esetén is bizonyított, amely a nitrátok kimosódásának kockázatával jár.

A helyes eljárás az, hogy a műtrágyát az inhibitorral együtt közvetlenül a talajba juttatjuk – lehetőleg közvetlenül a kijuttatás után. Ez azt jelenti, hogy a NITRIFIN DMPP®-t össze kell keverni a tartályban lévő műtrágyával. Jelenleg ez lehetséges akár az úgynevezett by-pass technológiával, amely elérhető az újabb modern tartályos pótkocsikban, vagy egyszerűen csak öntse ki a kimért mennyiséget a tartályba való műtrágya feltöltése előtt – keverje el a szükséges adag NITRIFIN DMPP®-t 10 l vízben, és feltöltés előtt szívja be a tartályba. Ily módon optimális keveredés jön létre. A NITRIFIN DMPP® közvetlenül szerves trágyát tartalmazó tartályokba is önthető, de azzal a feltétellel, hogy a teljes mennyiséget 2 héten belül ki kell juttatni. A kijuttatás utáni csapadék bizonyossága esetén (10 napon belül legalább 12 mm) más növényvédő szerekkel együtt is kijuttatható.