Termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítőfejlesztések támogatása

A kedvezményezett neve: FITOHORM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
A projekt címe: “A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítőfejlesztések támogatása”
A szerződött támogatás összege: 61.074.292,- Ft
A támogatás mértéke (%-ban):  70 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztés keretében egy Kinggle Puxin TP30D-90-1 (kétállásos, egy szoknyás flakonfúvó gép) került elhelyezésre az üzemünkben.
Ehhez a szükséges tartozék egy 20 literes kanna flakonfúvó szerszám, valamint perifériaként szükséges egy vízhűtő berendezés, egy alapanyag keverő berendezés és egy műanyag daráló berendezés. A daráló különösen fontos az ömledék újrahasznosításához. Ezzel minimalizálni tudjuk az alapanyag veszteséget. A flakonfúvó gép beszerzésére azért volt szükség, mert a járványhelyzetből adódó
göngyöleg-ellátási problémákat mindenféleképpen kezelnünk kell. Valamint azt látjuk, hogy ezzel speciális géppel olyan gyártási tevékenységet tudunk elindítani, ami az egyéb üzemi tevékenységünket is segíti.  A beszerzést az is indokolta, hogy a jelenleg használt kanna nem illeszkedik pontosan a raklapra, 3 cm-t lelógott. Az új géppel készített kanna mérete azonos űrtartalommal, pontosan ráfér a raklapra, így optimálisabb a raktározása és a kiszállítás.
A két darab kompresszorból az első szett a flakonfúvó berendezéshez szükséges levegő ellátást biztosítja.
A másik kompresszor szett jelenlegi autójavító részlegünkhöz került beszerzésre. Ezt a kompresszort kifejezetten a dízel motorok turbójavító készülékéhez használjuk. Az előző régi kompresszor az utóbbi időben többször meghibásodott, ami jelentősen hátráltatja a munkavégzést.

Komoly eredményt a flakonfúvó gép beszerzésétől várunk, mivel a nagyjából 50 mFt-os éves
göngyöleg-költséget ki tudjuk váltani. Számításaink szerint a flakonfúvót évi 38-40 millió Ft-os üzemeltetési költséggel tudjuk működtetni. A költségszámításnál figyelembe vettük az alapanyag beszerzési árát, a működtetés rezsiköltségét, valamint a gép működtetéséhez kapcsolódó szakemberek bérét is. Eszerint éves szinten kb. 10 millió Ft költségmegtakarítást tudunk a flakon fúrógéppel elérni.

Emellett a gyártási tevékenységünk biztonsága is erőteljesen javul. Fontos szempont még, hogy ezzel a géppel újrahasznosított alapanyagot (regranulátum) is tudunk használni, amivel környezetbarátabbá tesszük a gyártási tevékenységünket.
A költségcsökkentésbe belejátszik az is, hogy ezek után nem az üres kanna szállítási költségét kell kifizetnünk, hanem a granulátumot kell beszereznünk, aminek fajlagosan jóval kisebb a szállítási költsége.
A gép működtetéséhez plusz 1-2 fő szükséges, ami új munkahelyteremtést is jelentett a cégnél.

A projekt befejezési dátuma: 2021.05.26.
Projekt azonosító száma:  GINOP-1.2.8-20-2020-02752″