Bemutatkozás

A KEZDETEK:

A FitoHorm termékek gyártása az 1980-as években kezdődött a Bácska MgTsz-nél. Kifejlesztésüket hosszas kutató- és fejlesztőmunka előzte meg, melynek során egy később szabadalmi oltalom alá vont kelatizált tápanyagkészítményt állítottak elő. A kelátok különleges szerkezetű fémkomplexek, melyek vízoldhatók és mégis stabilak. Ezen termékek környezetkímélő módon tudják biztosítani a növények harmonikus tápanyag ellátását. A mikroelemes levéltrágyák használatával a tápelemek egyenletesebben juttathatók ki, megfelelő tapadás miatt kedvezőbb a hasznosulásuk. A kelatizált készítmények oldatban sokkal hosszabb ideig tárolhatók stabil állapotban a kiválás veszélye nélkül és a növényvédő szerekkel való együttes kijuttatásuk is jóval problémamentesebb. 

Ahhoz, hogy ezt a szabadalmat hasznosítani tudjuk, hosszú éveken át biológiai és kémiai kísérleteken keresztül kellett bizonyítani hatékonyságát, csak ezt követően lehetett forgalomba hozni az illetékes szakhatóság engedélye alapján. Ez a termékcsalád abban az időben újdonságnak számított, mivel monokészítményeink akkor jelentek meg a hazai piacon, amikor még mindenhol makrooldatokat használtak.

A FITOHORM KFT. MEGALAKULÁSA:

A rendszerváltással megszűnt a mezőgazdasági termelőszövetkezet. 
Ekkor (1990-ben) vettük át a 80-as években megkezdett tevékenységet (szakmai tanácsadás és forgalmazás) és alapítottuk meg a Fitohorm Kft-t.

harvest, cornfield, agriculture-4195417.jpg

A FITOHORM MAI ARCULATA – A CSALÁDI VÁLLALKOZÁS:

A Fitohorm Kft. ma is ismert profilja (műtrágyák és lombtrágyák gyártásától a forgalmazásán át, a szakmai tanácsadással bezárólag) 1994-ben alakult ki, mikor a Szabó család megvásárolta az eredetileg munkatársakból alakított céget és átvette a gyártási tevékenységet is. Azért döntöttek a gyártási folyamat átvétele mellett, mert a nagyrészt olasz tulajdonban levő Bácska Agráripari Részvénytársaság élelmiszeripari profiljába nem illett bele a vegyipar, így a fejlesztésre sem fordítottak elég energiát és pénzt. 

A tulajdonosváltást megelőző évtizedben jól bevezetett termesztési technológiák viszont igényelték a Fitohorm termékek piaci jelenlétét. 1994-től 2002-ig bérleményben végezték a termelőmunkát, ekkor vásárolták meg a Bácska Agráripari Zrt-től a ma is a cég székhelyéül és telephelyéül szolgáló telket, üzemet és a benne levő gyártósort. Ez nagyban megkönnyítette a termelőmunkát.

0

– A GENERÁCIÓVÁLTÁS ÉVE:

Ezen értékek mentén és a folyamatos megújulás fontosságát felismerve alakították át a cég vezetői struktúráját. A Fitohorm Kft. továbbra is a Szabó család tulajdonában van, de új ügyvezetők felügyelete mellett folytatja tovább működését.
A Cég atyjától, Szabó Mártontól fiai, Attila és Balázs vették át az ügyvezetői széket. A szakmai cégvezetéssel pedig Forrai Dusán, eddigi kereskedelmi igazgatót bízták meg.

A FITOHORM TERMÉKCSALÁD EGYEDISÉGE:

Magyarországon elsőként alkalmazták azt a módszert, hogy a szaktanácsadók személyesen keresik fel a termelőket és a közvetlen környezetükben felmerült igényeknek megfelelően látják el a szükséges szakmai tanácsokkal (a legjobb eredmény eléréséhez legalkalmasabb termék, felhasználási idő és mód kiválasztásával). Így a Fitohorm készítmények által az okszerűen kijuttatott tápanyagok a növények mennyiségi és minőségi mutatóit is megnövelték. Ezen felül hatásmechanizmusuknak köszönhetően beindítja a növények védekező képességét a gombás fertőzések és a környezeti stresszek ellen.

A TERMÉKCSALÁD FEJLŐDÉSE:

A termékcsalád megalkotásakor 19 terméket gyártottak és forgalmaztak. Mára ez a szám megközelíti az 50-et. Eleinte a makroműtrágyák uralták a piacot. Így kezdetben a FitoHorm Kft. is főként növényspecifikusösszetett termékeket dobott a piacra. A mikroelemeket is tartalmazó Fitohorm termékcsalád igazi unikum volt. Kicsivel később a monokelát sor is bővült azzal kiegészítve, hogy a cég a termékek mellé talaj- és növényanalízisen alapuló szaktanácsadást is nyújtanak.
Az EU csatlakozás után az uniós tápanyag-gazdálkodási előírásoknak is eleget téve  azóta kizárólag EK műtrágyákat, levéltrágyákat gyártanak és forgalmaznak. A 2010-es évek elején megjelentek a Fitohorm ökotermesztésben is használható termékei. Mára már közel tucatnyi biológiai produktumot fejlesztettek ki, amelyeket előszeretettel használnak az ökogazdaságokban is. Ezek előnye, hogy a kelátképzőnek köszönhetően a levélen keresztüli gyors és hatékony mikroelem felvétel biztosított. Továbbá a lombtrágyázással nem terheljük a táptalajt, közvetlen a növényre juttatva mérsékelhetjük a kedvezőtlen időjárási hatásokat. Újdonságnak számított a magas hatóanyag-tartalmú termékek bevezetése. Ide tartoznak a Turbo-termékcsalád és a továbbfejlesztett Polybór termékek.

A termékcsaládba tartozó készítmények nemcsak a tápanyag-pótlást célozzák meg, de növényi kondicionáló jelleggel is bírnak. Szakszerű használat mellett a növényvédő szerek használatának mértéke racionalizálható. Előbbiek nevüket a magas tápanyagtartalom mellett a kiemelkedő hatékonyságukról kapták. Utóbbi jelentőségét bevezetése adta, mivel a „folyékony bórt” a FitoHorm Kft. ismertette meg a magyar gazdákkal még a ’90-es években. Hasonló mérföldkő volt a cég életében a Plusz termékcsalád megalkotása is. A Kukorica Plusz-ba az eddiginél több mikroelem került, míg a Polybór Pluszban a bór mellett réz és mangán is segíti a generatív szervek fejlődését. A szántóföldi növénytermesztésben technológiai csomagok kerülnek összeállításra (gabona, repce, napraforgó és HO napraforgó) az intenzív termesztés és gazdaságosság elérése érdekében. Mivel a FitoHorm temékek keverhetősége problémamentes, a költséghatékonyság érdekében kifejezetten ajánlják, hogy azokat a növényvédő szerekkel egymenetben juttassák ki. Bár forgalmunk meghatározó hányadát a szántóföldi kultúrákban realizáljuk, mindig volt a szántóföldi és kertészeti kultúrák mellett hobby és dísznövény termékcsoport is kínálatunkban. Igazi hangsúlyt azonban csak az elmúlt években kaptak.

AZ INNOVÁCIÓ FOLYTATÓDIK:

A 2016-os év sikerterméke a Polybór Plusz volt, mely az olajnövények termesztésével foglalkozó gazdák körében nagy sikert aratott. 2017-ben tovább a FitoHorm Kft. tovább bővítette a magas hatóanyag-tartalmú termékeik körét. A Turbo termékcsaládból hiányzott korábban a kalászosok számára nélkülözhetetlen magas réztartalmú lombtrágya. A folyamatos kutatás-fejlesztésnek köszönhetően sikerült megalkotni a piacon legmagasabb réztartalommal rendelkező FitoHorm Turbo Réz terméket. Használatával javulnak a szárazságtűrő folyamatok, valamint csökkenthető a megdőlt szárak okozta betakarítási veszteség. 

Az idei év Új terméke a FitoHorm HERBÁL, amely egy olyan növénykondicionáló, amely a növény homeosztázisát segíti elő. Különlegessége abban rejlik, hogy egyesíti az elmúlt két évtizedben megjelent növénykondicionáló terméktípusok alkotóelemeit. A készítményben található gyógynövények, huminsavak, illóolajok együttesen segítik a kultúrnövények immunrendszerét.

MUNKATÁRSAINK – SZAKTANÁCSADÁS:

A Kft-ben dolgozó munkatársak agrár- és kertészmérnökök, növényorvosok, akik értékes segítséget nyújtanak a termelőknek a tápanyag-gazdálkodás és a FitoHorm készítmények szakszerű felhasználása terén. Jól működő, szervezett logisztikai szolgáltatás biztosítja, hogy lombtrágyáink időben eljussanak a kereskedőkön és integrátorokon keresztül a gazdálkodókhoz. A termékfejlesztést okleveles vegyészmérnökök végzik. Munkája nyomán a szakszerű gyártó munkát betanított munkások végzik. A szántóföldi és kertészeti növénytermesztés mellett fontos számunkra, hogy a kiskerti- és hobbykertészek körében is megismertessük magas minőségű termékinket. Ezért indítottuk el 2015-ben a kiskereskedelmi hálózatunkat. Célul tűztük ki, hogy képviselőink az egész ország területén felkeressék a gazdaboltokat, kertészeti árudákat és kiskereskedelmi áruház-láncokat.

FITOSERVICE:

A termelői igények alapján a folyamatosan megújuló termékek mellett a tápanyag-utánpótlásra vonatkozó szaktanácsadás is nélkülözhetetlen. Ennek egyik alappillére a levélanalízis. A ’80-as években a FitoHorm termékek piacra történő bevezetésével egyidőben vezették be a levélanalízisen alapuló szaktanácsadás gyakorlatát Magyarországon. Ezt újragondolva, 2017-ben indították be a FITOSERVICE nevű szolgáltatásukat, melynek keretén belül a gazdák által begyűjtött levélminták alapján az adott területre/kultúrára vonatkozó analízist készítenek el és ezt alapul véve, lombtrágyázási javaslatokat állítanak össze partnereiknek. Megfelelő adatok birtokában komplex tápanyag-gazdálkodási tervek elkészítésére is lehetőség adódik.

BERUHÁZÁSOK:

A Fitohorm kft. központja és telephelye Baján található, ahol folyamatos fejlesztés folyik2008-ban egy autó karosszériajavító műhelyt létesítettek, majd ennek folytatásaként 2010-ben egy autófényező műhely is felépítésre került. 2013-ban szintén pályázati pénz elnyerésével valósították meg autószervizüket és vizsgabázisukat. Így a teherautók javítására is alkalmas létesítmények komplett szolgáltatást nyújtanak Baján és környékén egyaránt. A vegyi üzem forgalma ez idő alatt fejlődésnek indult, ami az üzem fejlesztését vonta maga után. Ezért 2012-ben uniós pályázati segítséggel korszerűsítették vegyi üzemüket, új raktárépületet húztak fel és korszerű raktározási és anyagmozgató eszközök kerültek beszerzésre.  A gyártó tevékenység egy közepes méretű üzemben történik, de a cég kapacitása lehetővé teszi a nagyobb méretű megrendelések teljesítését is. Ezen beruházások nyomán a kezdeti 10 főről mára 44 főre emelkedett a munkavállalók száma. 2017-ben tovább folytatódott a vegyiüzem korszerűsítése. Érkezett egy új elektromos targonca, koracél tartályok és eszközök, valamint a vegyi labor is teljesen megújult.

ZÁRÓ GONDOLATOK:

A fitohorm Kft. a valódi kelatizált oldat műtrágyák forgalmának terén Magyarországon piacvezetőnek számít. A forgalom főként hazánkból realizálódik, a környező országokba (Románia, Szerbia, Szlovákia) is szállítanak, igaz egyelőre nem jelentős mennyiségben. Mivel a 2003/2003 EK rendelet előírásainak minden termék megfelel, jogosultak az EU területén is forgalmazni. Jelenleg is keressük azt az együttműködő partnert (az unión belül és kívül egyaránt), akivel megalapozhatnak és kiépíthetnek egy minőségi uniós felvevő piacot termékeik számára. Napjainkban a cég megalakulása óta prioritást élvező termékfejlesztés és termékbővítés a fő feladat. Emellett kiemelt célkitűzés az export forgalmon belüli arányának növelése (új piacok és partnerek keresése).