A leanderek kezelése

A leander mediterrán, napkedvelő növény, melyet általában a növény méretéhez igazodó méretű cserépben tartanak. Fontos, hogy vízigényessége miatt a cserép alatt legyen alátét! 

A leanderek kezelése is márciusban (a téli fagyok elmúltával) kezdődik. Az állandó plusz hőmérsékleti tartományban már kitelepíthetők a szabadba. A tél elmúltával pótolni kell a ládában a FitoHorm Virágföldet, hogy a tövek védve legyenek a környezeti behatások ellen. Szükség esetén átültethetjük nagyobb virágládába, cserépbe. Ki- és átültetés, illetve kitelepítés után feltétlen szükséges az alapos beöntözés, melyhez ajánlott FitoHorm Komplex Plusz szilárd öntöző műtrágyát adagolni a locsoló vízhez, hogy az erőteljes virágzást elősegítsük. 

A nagy nyári melegek beköszönte előtt érdemes megmetszeni a hosszabb hajtásokat (amennyiben ezt a teleltetés előtt nem végeztük el). Nyáron minél melegebb az idő, annál nagyobb mennyiségű és intenzitású öntözés szükséges. Ilyenkor sem szabad megfeledkezni a tápanyag utánpótlásról. A kiültetés óta a cserépben tartott virágok földje kimosódott, letöppedt, ezért kell FitoHorm Virágföldből feltölteni a virágtartót, hogy a gyökerek továbbra is takarásban legyenek, megóvva ezzel őket a külső behatásoktól.

A nagy nyári hőségben a virágzó növények fokozottan vízigényessé válnak, amit csak napi rendszerességgel megismételt locsolással tudunk orvosolni. A leanderek fokozottan vízigényes növények, ezért a nagy melegben akár napi 2-szeri, bőséges locsolást javaslunk (reggel és este, olyan mennyiségben, hogy a cserépalátétben álljon a víz, amit aztán napközben fel tud szívni a gyökérzet). A megfelelő mennyiségben és gyakorisággal öntözött növény virágzása tovább serkenthető a rendszeres tápoldatozással.

A leandereket hetente egyszer kell tápoldatozni. Erre nyújt megoldást a FitoHorm Muskátli, melyet a locsolóvízhez adagolva (dózis: 1 kupak 2 liter vízhez) a gyökérzóna köré javaslunk locsolni. 2-3 hetente lombtrágyaként a levélre permetezve is érdemes kijuttatni a FitoHorm Muskátli lombtrágyát, hogy a levelek szép fényesek maradjanak. Ilyenkor 1-2 %-os töménységben keverjük a vízhez. A tartós virágzás érdekében célszerű kéthetente egyszer FitoHorm Komplex Plusz szilárd öntöző műtrágyát adagolni a locsolóvízhez (dózis: 2 mérőkupakkal 10 liter vízhez). Ezt a FitoHorm Muskátli heti kijuttatáshoz képest két-három nappal eltolva tanácsos időzíteni. A leanderek a locsolás és tápanyag-utánpótlás mellett további gondoskodást is igénylenek: rendszeresen ellenőrizni kell a sárga, elszáradt leveleket és elnyílt virágokat, melyeket le kell csippentetni, hogy a tápanyag a még élő, fejlődésben lévő, vagy éppen virágjukban pompázó részekhez jussanak, így serkentve gyorsabb növekedésre a levelet és virágokat egyaránt.

A tápanyag-utánpótláson kívül fontos a gombás fertőzések és kártevők (levéltetű) jeleinek figyelése is, melyek megjelenésekor azonnali vegyszeres permetezés javallott. A permetezéskor mindig keverjünk a permetlébe FitoHorm Muskátli lombtrágyát is (először mindig a növényvédő szert keverjük el a vízben, ehhez adagoljuk 1-2%-os töménységben a tápoldatot), mert betegségek esetén a megnövekedett tápanyag-szükségletet folyamatosan pótolni kell. 

A nyár elmúltával, október/november környékén már nincs szükség a tápanyag-utánpótlásra, mivel a növények ilyenkor már a téli pihenésre készülnek. Locsolni is csak hetente 1-szer szükséges, tápoldatozni viszont már teljes mértékben szükségtelen. Az első fagyok előtt (-3 0C-tól) gondoskodni kell a megfelelő átteleltető helyről, mely lehet világos, hűvös (előtér) vagy sötét, száraz (pince).  

A teleltetés előtt növényvédelmi permetezés szükséges, hogy a kártevők ne teleljenek át a növénnyel együtt. Ha szükséges, a nagyobb növényeket összekötözhetjük, vagy akár vissza is lehet metszeni. Télen elegendő 2-3 alkalommal megöntözni.