Magnéziumhiány (Mg)

12-Magneziumhiany_Mg
Kétszikűeknél a magnéziumhiányra jellemző, többnyire élénksárga színű érközi klorózis két formáját lehet megkülönböztetni:

  • klorotikus, fokozatosan nagyobbodó foltok megjelenése az interkosztális mezőkben, amelyek a levélcsúcstól és szélektől kiindulva ék alakban terjednek a középér felé (dohányon, zelleren, répán gyakran előfordul),
  • klorózisok az interkosztális mezőkön, néha a középér mentén halszálkásan vagy az erek között legyezőszerű elrendezésben, amelyek a levél teljes elsárgulásáig láthatók maradnak vagy pedig ék alakúan terjedve a szélek felé (burgonyán, hüvelyeseken, gyümölcsökön, szőlőn, paradicsomon).

Fűféléknél, gabonaféléknél a lokális klorofill-felhalmozódás következtében, az idősebb leveleken, az erek mentén, gyöngyfüzérszerű márványozottság jelentkezik, míg a levéllemez egyéb része még megtartja zöld színét. A levelet fény felé tartva különösen jól látható ez a jelenség. Később az erek között halványzöld vagy sárgászöld klorózisok jelentkeznek. A sárgulás a levélcsúcstól és a levélszéltől kezdődően a levélalap felé terjed. A szőlő fürtkocsány-bénulásának tömeges előfordulását a kálium és a kalcium plusz magnézium közötti aránytalanság idézi elő.