A muskátli kezelése

A muskátli a napos, illetve félárnyékos helyeket szereti, így kitűnő díszítőeleme lehet a balkonoknak, ablakoknak, de egyre több helyen látni kertbe kiültetve is.

Márciustól a meglévő, kiteleltetett töveket erőteljesen (kb. 5-10 cm-es csonkokra) vissza kell metszeni, hogy a tövek megerősödjenek. A téli pihenés alatt összetömörödött földet érdemes pótolni és Fitohorm Virágfölddel feltölteni a virágládákat, illetve a kiültetett tövek környékét.

Az ősszel dugványozott, új töveket szükség esetén nagyobb cserépbe, balkonládába ültessük át. Ilyenkor is használjunk FitoHorm Virágföldet a megfelelő tápanyag-ellátás elérése érdekében.

Új tövek vásárlásakor érdemes a FitoHorm Virágföld alá egy vékony réteg sódert tenni és a balkonláda, cserép aljára áteresztő lyukat fúrni.

A kertbe kiültetett virágok gyökere körül is érdemes ültetéskor FitoHorm Virágföldet tenni, mert így ezek a növények is megkapják a kezdeti időszakban szükséges többlet tápanyagot!

Mind a négy esetben (új tövek, dugványok, átteleltetett növények és kerti ültetvény) az ültetést, virágföldpótlást követően locsoljuk be a tövek környékét FitoHorm Komplex Plusz vízoldható műtrágyával a tartós virágzás érdekében. Ezt követően a virágok vízigényéhez igazodva (ne hagyjuk kiszáradni a földet a növények körül) a rendszeres locsolás mellett figyelni kell a tápanyag-utánpótlásra is. Ehhez használjunk FitoHorm Muskátlit, melyet a locsolóvízhez adagolva (dózis: 1 kupak 2 liter vízhez) a gyökérzóna köré javaslunk kijuttatni.

A felmelegedés kezdetétől fokozottan figyelni kell a növények vízpótlására (a hőmérséklet emelkedésével a napi rendszerességű locsolás javallott). A kertbe kiültetett muskátlikat éppúgy hetente egyszer kell tápoldatozni FitoHorm Muskátlival (dózis: 1 kupak 2 liter vízhez; gyökérzóna köré), mint a balkonládában, cserépben tartottakat. A locsoló vízhez célszerű havonta egyszer FitoHorm Komplex Plusz szilárd öntöző műtrágyát is adagolni (dózis: 2 mérőkupakkal 10 liter vízhez).

Nyár végére a virágzás közepén tartunk. A kiültetés óta a balkonládában, cserépben tartott virágok földje kimosódott, letöppedt, amit pótolni kell. Ezért jó, ha az ültetésről megmaradt FitoHorm Virágföldből ilyenkor feltöltjük a virágtartót, hogy a gyökerek továbbra is takarásban legyenek, megóvva ezzel őket a külső behatásoktól.

A nagy nyári hőségben a virágzó növények fokozottan vízigényessé válnak, amit csak napi rendszerességgel megismételt locsolással tudunk orvosolni. A szabad földbe kiültetett növényeknél időjárástól függően kell ismételni a locsolást; a balkonládákban, cserépbe ültetett virágoknál pedig a föld nedvessége/szárazsága mutatja a napi szükséges mennyiséget. Fontos, hogy a virágföld nedves legyen – hogy a növény napközben is fel tudja venni a szükséges folyadékot -, de ne álljon a virág a vízben.

A megfelelő mennyiségben és gyakorisággal öntözött növény virágzása tovább serkenthető a rendszeres tápoldatozással.

A locsolás és tápanyag-utánpótlás mellett további gondoskodást is igénylenek muskátlijaink: rendszeresen ellenőrizni kell a sárga, elszáradt leveleket és elnyílt virágokat, melyeket le kell csippentetni, hogy a tápanyag a még élő, fejlődésben lévő, vagy éppen virágjukban pompázó részekhez jussanak, így serkentve gyorsabb növekedésre a levelet és virágokat egyaránt.

Fontos a gombás fertőzések és kártevők (levéltetű) jeleinek figyelése is, melyek megjelenésekor azonnali vegyszeres permetezés javallott. A permetezéskor mindig keverjünk a permetlébe FitoHorm Muskátli lombtrágyát is (először mindig a növényvédő szert keverjük el a vízben, ehhez adagoljuk 1-2%-os töménységben a tápoldatot), mert betegségek esetén a megnövekedett tápanyag-szükségletet folyamatosan pótolni kell.
Októbertől a locsolás gyakoriságát és mennyiségét is fokozatosan csökkentjük. 

Az ablakban, párkányon, balkonon tartott növényeket hetente kétszer, a kiültetve tartott muskátlikat pedig az időjárástól függően locsoljuk (tartsuk nyirkosan a földet). A vízpótlás csökkentésével a tápanyag-utánpótlást is visszaszorítjuk. Ilyenkor már elegendő 2hetente 1-szer FitoHorm Muskátli tápoldatot adagolni a locsoló vízhez.

Október végén el kell döntenünk, hogy a meglévő töveinket kívánjuk átteleltetni, esetleg ezekből dugványozni, vagy tavasszal új töveket szándékozunk vásárolni.

Átteleltetésre több lehetőség is van. Általában a következő kettő közül választanak: Hűvös (5-10 0C), száraz, fagymentes és világos (!) (előtérben, ablakos padláson), vagy sötét, fagymentes helyen (pincében, szuterénban) tartják a tél folyamán a növényeket. Ilyenkor a locsolásnál arra kell ügyelni, hogy ne száradjon ki a föld a cserépben, ládában (világos helyen 2hetente, a sötét pincében elég 3hetente egy kevés vizet adni a növényeknek).

Lehetőség van a már meglévő muskátliból új növény telepítésére is (ez akkor is jó megoldás lehet, ha kevés a helyünk). Ilyenkor a tövek felső 10 cm-ét levágva dugványokat készítünk, melyeket FitoHorm Virágfölddel töltött cserépbe, balkonládába tűzdeljük. Ezeket a töveket szobahőmérsékleten teleltetjük, hetente kevés vízzel locsoljuk. Tápoldatozás ilyenkor nem szükséges.