A rózsa kezelése

A rózsa az egyik legelterjedtebb virág a kertekben, főleg szabadon kiültetve, de egyre több helyen látni cserépben pompázó tövises növényt is.

Mint miden növény, télen (november-március) a rózsa is vegetatív állapotban van, ilyenkor tápoldatozásra, különösebb kezelésre nincs szüksége. Ez a pihentetés időszaka.

Március elejétől/közepétől (a fagyok elmaradása után) kezdjük a rózsák kezelését. Ekkor lehet a már meglévő, kiültetett virágok tövét kitakarni (a rózsafákat kibontani), majd erőteljesen visszametszeni a szárakat. A metszést követően egy lemosó permetezéssel ajánlott lekezelni a növényeket, hogy megelőzzük a kártevők elszaporodását. A kártevők elleni védekezés elvégzése után gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról is. Locsoljunk a rózsák tövéhez FitoHorm Komplex Plusz szilárd öntöző műtrágyát (dózis: 2 mérőkupakkal 10 liter vízhez), hogy megindítsuk a növekedést.

Az új töveket a fagyok elmúlásával lehet kiültetni 30-40 cm-es ültető gödörbe. A növény alá érdemes kevés, tápanyagban dús érett szerves trágyával elkevert FitoHorm Virágföldet szórni, majd az ültetést követően bőségesen belocsolni. A locsoló vízhez feltétlen adjunk FitoHorm Komplex Plusz szilárd öntöző műtrágyát (dózis: 2 mérőkupakkal 10 liter vízhez).

Április és augusztus között a locsolást az időjárás függvényében kell elvégezni (de legalább hetente egyszer mindenképp). A cserépben, balkonládában tartott rózsáknál minden nap érdemes a vizet pótolni. Ilyenkor a tápanyag utánpótlásról is gondoskodni kell.
Érdemes hetente egyszer FitoHorm Muskátlit adagolni a locsoló vízhez (dózis: 1 kupak 2 liter vízhez) és a gyökérzóna köré kijuttatni. A tartós virágzás érdekében célszerű havonta egyszer FitoHorm Komplex Plusz szilárd öntöző műtrágyát adagolni (dózis: 2 mérőkupakkal 10 liter vízhez) a FitoHorm Muskátlival bekevert locsolóvízhez, melyet szigorúan a gyökérhez, a talajra szabad csak kijuttatni.

A nagy nyári hőségben a virágzó növények fokozottan vízigényessé válnak, ezért még a kiültetett rózsákat is 1-2 naponta szükséges vízhez juttatni. Locsolásnál fontos odafigyelni, hogy a gyökérzet közelét öntözzük, mert a levelek gombásodhatnak.

A rózsák is igénylik a locsolás és tápanyag-utánpótlás melletti további gondoskodást: rendszeresen ellenőrizni kell a sárga, elszáradt leveleket és elnyílt virágokat, melyeket le kell csippentetni, hogy a tápanyag a még élő, fejlődésben lévő, vagy éppen virágjukban pompázó részekhez jussanak, így serkentve gyorsabb növekedésre a levelet és virágokat egyaránt.

Szükség esetén fontos a gombás fertőzések és kártevők (levéltetű) jeleinek figyelése is, melyek megjelenésekor azonnali vegyszeres permetezés javallott. A permetezéskor mindig keverjünk a permetlébe FitoHorm Muskátli lombtrágyát is (először mindig a növényvédő szert keverjük el a vízben, ehhez adagoljuk 1-2%-os töménységben a tápoldatot), mert betegségek esetén a megnövekedett tápanyag-szükségletet folyamatosan pótolni kell.

A cserépben tartott rózsáknál a nyár végére előfordulhat, hogy a virágföld kimosódott, letöppedt, ilyenkor javasolt FitoHorm Virágfölddel feltölteni a virágtartót, hogy a gyökerek továbbra is takarásban legyenek, megóvva ezzel őket a külső behatásoktól.

A tápoldatozást és rendszeres vízpótlást októberig érdemes folyamatosan végezni. Ekkortól azonban a növények elkezdik a felkészülést a téli vegetatív időszakra. Ilyenkor az időjárásnak megfelelően tartsuk nedvesen a földet a tövek körül, tápoldatokat viszont már ne juttassunk ki, hogy a növény fel tudjon készülni a téli pihenésre. Az elnyílott virágokat továbbra is le kell csípni. Az első fagyok megjelenésekor (október vége – november eleje) a töveket be kell takarni földdel, a rózsafákat pedig papírzsákkal (ráhúzni és a szárnál összekötni) védjük a téli fagyok ellen.

Új töveket a fagyok beálltáig lehet kiültetni a fentiekben leírtak betartása mellett (30-40 cm-es ültető gödör, FitoHorm Virágföld + szerves trágya).

Ha cserépben tartjuk a rózsát, száraz hidegben teleltessük. 3-4 hetente locsoljuk, hogy ne száradjon ki a földje teljesen.