Egy hobbi kertész sikeréről számolt be

Ez a kis történet úgy kezdődött, hogy tavaly olvastam a MikroMax csávázószerként való alkalmazásáról. Mivel gabonára van kísérletezve, felhívtam Gyói Gábor urat, megkérdeztem lehet-e más magokat, dughagymát csávázni. Azt a választ kaptam, hogy erre nincs kísérlet, de bátran használhatom, mert a szer nem ártalmas.

Éppen a dughagyma ültetés ideje volt, ezért gondoltam kipróbálom, mivel a biogazdálkodásban is lehet alkalmazni, Biokontroll is engedélyezte a használatát. Jobban szeretem azokat a szereket, amit bioban is lehet használni. Este 5 liter desztillált vizet langyosítottam és ahhoz tettem 5 ml MikroMaxot, a hagymákat beletettem egy sűrű szövésű hálóba és belelógattam az oldatba.

Másnap reggelig hagytam ázni, majd kiemeltem kicsit hagytam kicsorogni, majd elültettem. Az áztató oldatot is felhasználtam, rálocsoltam óvatosan a hagymákra, szokásos módon betakartam.

Akkor is ültettem olyan hagymát is, amit nem áztattam az oldatba. 4-5 nap után már sorolt a MikroMaxos hagyma, a másik kb. 8-10 nap után. A növekedési időszakban már kezdte utolérni a MikroMaxosat, de azért végig lehetett látni, hogy eltérés van a kétféle ültetési mód között. Sajnos erről nem készítettem képeket, a fényképezőmbe már nem vásároltam filmet, tervbe volt véve egy “okos telefon” vásárlása.Mikromax poblano

Az idén pedig gondoltam, kipróbálom a Poblano csávázását. Szintén desztillált vizet langyosítottam 1 literhez tettem 3 ml MikroMaxot kb. 5 órát áztattam benne. Az áztató vízzel belocsoltam a vetőedényben lévő földet, rászórtam a magokat, majd betakartam, szórófejes öntözővel ráspricceltem a maradék áztató vizet (gondoltam, ha lúd legyen kövér). A másik vetőedényben csak sima desztvízben áztatott magokat tettem. Radiátorra tettem az edényeket, majd vártam a csodát.

A MikroMaxos 7 nap múlva szinte egyöntetűen megmutatta magát, a másik 10 nap múlva kezdett bújni, de nem igazán egyöntetűen. Aztán napról-napra erősödött a MikroMaxos, másik szemmel láthatóan lemaradt.

Örültem, hogy nem veszett kárba az időm, eszembe jutott, hogy Gyói úrral meg kéne osztanom az örömömet. Nem gondoltam, hogy ennek a történetnek “kis sikere” is lesz. (Egyébként a nem csávázott palántából vettem ki a edényből, láttam hogy gyökere sem nagyon van, ezért beöntöztem Fitohorm Zöldség oldattal (ez volt itthon) és “pamacs” jellegű kis fehér gyökércsomók  képződtek, úgy hogy ebből is lesz valami.)

Pár éve a szüleim kertjében Zénó őszi mákot a családom részére termeltem, akkor használtam az olajnövényeknek való szert,  a mák gyönyörű volt, hatalmas gumókkal (ezt megörökítettem)és szinte minden gumó teljesen megtermékenyült.

Csak szeleltem a mákot, mert annyira egészségesek voltak a szemek, sajnáltam mosással az ízét elrontani, gyerekkori ” mákíze” volt. Előző évben is vetettem mákot, sok virág volt, de szem nemigen. Akkor néztem utána, mit lehetne tenni, így találtam rá az oldalukon a szerre.

A Fitohorm Turbo makro-t is használtam fűszerpaprikára, két éve mikor nagy hőség volt, bármit csináltunk a palántákkal ültek egy helyben, akkor azt hiszem szintén Gyói úr ajánlotta a Fitohorm Turbo makro-t lombra, szintén bevált.

Kívánok én is további sikereket Önnek és a Fitohorm összes dolgozójának, üdvözlettel: Takács Sándorné