Napraforgó Hírlevél

Kedves Mezőgazdálkodó, Növényt-Védő Kollegák!

Az elmúlt néhány hétben lehullott lokális csapadékok hatására dinamikusan beindult a napraforgó állományok fejlődése. Lassan késő lesz elvégezni a kultivátorozást. Ezzel a betegségek kifejlődésének az esélye is nagymértékben megnőtt. Bár még nem tört ránk az igazi meleg, ennek okán vannak elmaradott állományok is szép számmal. Mára elértük a fejlettebb állományoknál a fejkezdemény képződés vége / csillagbimbós állapotot. Az állományok nagy része így már „sór-borított” állapotban van.

Ezzel párhuzamosan támadnak a levéltetvek, poloskafélék, fénybogarak, sok érésbe fordult elhanyagoltabb repcetábla mutatja a „szklerós foltokat”, amely a napraforgóban is intő jel, stb….., azaz haladéktalanul időszerű az első gomba-rovarölőszeres-lombtrágyás kezelések elvégzése is. A rohamos fejlődésben ezzel együtt az állományok tápanyagfelvétele/tápanyagigénye erőteljesen megugrott.

Ez a fenológiai fázis azért fontos, mert a virágzat alaprügye, a fejképződés állapotában jellemző tápanyagellátás és biotikus tényezők tükrében képez a napraforgó „termés-alapokat”, azaz virágzati kezdeményt. A mostanság képződött rügyből, fejkezdeményből fog kifejlődni később a csillagbimbó, majd a virágzat a sok száz virággal. A megfelelő virágzat kifejlődéséhez és a virágzás zavartalan lezajlásához elengedhetetlen tápelemek: Kálium, Kén, Bór, Mikroelemek!

A később kifejlődő virágzat alaprügyének és a csillagbimbó/virágkezdemény elengedhetetlen tápeleme a KÁLIUM, amely tápelem megfelelő ellátottsága esetén egységes, fajtára/hibridre jellemző fejméret kifejlődése várható. Hiányában sok méret alatti, esetenként részben/teljesen terméketlen fej képződhet. Ideális kijuttatási időpont 4-6 leveles állapot – csillagbimbó közötti időszak.

BÓR az egészséges, később kötődésre fiziológiailag képes virágszervek/virágrészek képzésének esszenciális tápeleme. Ezzel közvetetten, előzetesen fokozza, bebiztosítja a megfelelő kötődést. Ennek az az oka, hogy a kötődés segítésére szánt bóros készítményt a virágzás előtt 2-3 héttel a legjobb kijuttatni. A bór, mint tápelem ideális kijuttatási időpontja a csillagbimbós állapotban van.

Szerencsés, ha a BÓR mellé olyan MIKROELEMEKet is adunk, melyek a BÓR mozgását és beépülését segítik.

Erre alkotott termékünk a 2016-ben forgalomba kerülő, és azóta méltán sikeres FitoHorm Polybór Plusz készítmény/termék, mely a Bór mellett Mangánt, Rezet, és Molibdént is tartalmaz. A napraforgó növény a kijuttatott mikroelemekre látványosan reagál.

Emellett fontos tény, hogy a hagyományos termékeket kedvelők számára a FitoHorm Olajnövény terméke „derekasan” megújult! A termék alapanyagainak megválasztásában/megváltoztatásában, oldószerközegében és a tápelemek arányában is változott.  Ennek köszönhető, hogy az eddigi mikroelemtartalom 0,2002%-ról 4,04%-ra tudtuk emelni. Ezen belül a termék bórtartalmát 0,2%-ról, 4%-ra, azaz 20x-osára emelhettük. Így ezen termék alkalmazásával már jelentős bórmennyiség juttatható ki adott fejlődési fázisban.

Megmaradt a termék eddig is jellemző jelentős fejlődést segítő hatása is. A termék változatlan áron és javasolt dózisban ( 5-6 liter/ha ) adjuk/javasoljuk számotokra.

Az elmúlt hetekben sok visszajelzést kapok arról, hogy a FitoHorm Herbál növénykondicionáló termékünk milyen látványos hatással nyűgöz le titeket a repce és a napraforgó kultúrában. A termék több növénykondícionáló termék előnyeit ötvözi 1 termékben. A termékben az egyik alappillér a gyógynövénykivonatok, a másik pedig a különösen nagy töménységben alkalmazott huminsav kivonatok. Mindkét hatóanyagkomponens erőteljes hatást gyakorol a növény életfolyamataira.

A fentiek tükrében adok nektek javaslatokat a JÓ FEJLETTSÉGŰ napraforgó 6-8 leveles / csillagbimbós állapotban való kezelésére:

1., Javaslatom azon gazdáknak, akik egy kezeléssel le akarják tudni a növények étvágyát teljes körűen:

FitoHorm napraforgócsomag: 2 + 2 liter/ha, azaz:
FitoHorm Polybór Plusz               2 liter/ha ( 12,5% Bór, + Mikroelemek )
FitoHorm Turbo Kálium                2 liter/ha ( 4% N, 36% K, 57% Kén )


A kereskedelemben 1 db FitoHorm napraforgócsomag tartalmaz 1 db 20 literes FitoHorm Polybór Plusz készítményt + 1 db 20 literes FitoHorm Turbo Kálium készítményt. Ez a csomag juttatandó ki 10 ha-os területre.

Javasolt a fenti anyagokat EXTRA mikroelemekkel kiegészíteni annak érdekében, hogy a virágzás előkészülete zavartalanul lezajlódhasson.

+ FitoHorm MikroMAX   0,5 – 1 liter/ha ( Fe 3%, Mn, Zn, Cu, B, Mo )

2., Javaslatom ÜTŐS Növénykondíciónáló + Bór-os kezelésre:
FitoHorm Herbál         7-10 liter/ha ( Hatóanyagok: Gyógynövénykivonatok, huminsavak, illóolajok, …… )
+
FitoHorm Polybór Plusz                 2-3 liter/ha ( 12,5% Bór, + Mn, +Cu, Mo )

A fenti termékek/kombinációk általában keverhetőek mind rovar, mind gomba-ölőszerekkel egyaránt, de természetesen keverési próba elvégzése javasolt a konkrét partnerekkel.

Bármely, a témában megfogalmazódott kérdésetekben szívesen állok rendelkezésetekre.

Keresztes Zoltán
Növényorvos, Területi képviselő Tolna, Somogy, Baranya, Fejér megyékben
telefon: +36 (30) 635 32 75

Share on facebook
Facebook