KUKORICA HÍRLEVÉL II.

Kedves Mezőgazdálkodó, Növényt-Védő Kollegák!

Az elmúlt időszakban azt tapasztalom, hogy vannak állományok, melyek lassan 60-90 cm magassággal sort zárnak, azaz még éppen bele lehet menni normál permetező szerelvénnyel, viszont még vannak mindig 6-10 leveles, senyvedő, halvány zöld színű, és még néhol lila állományok is. A csapadék amely az utolsó pillanatra ütemezte magát megjött, őrületesen egyenetlenül, és őrületesen eltérő mennyiségben hullott, így az állományok és a gazdák tovább vágyakoznak! Nagy probléma ezzel a csapadékkal továbbá az, hogy ahol leesett 1-2 óra alatt 15-50 mm, ott az elfolyás jelensége is fellépett, azaz a talajba jutott csapadék mennyisége területi eloszlása őrületesen hektikus képet mutat.

Azon állományok esetén, melyek a fent leírt, senyvedő helyzetben szenvednek segíteni javasolt. Minden gazdának azt kell eldöntenie, hogy hagyja-e hetekig szenvedni a gyengébb, lilás-sárgább táblákat, vagy kiugrasztja ezen állapotból, hogy azok zavartalanul haladjanak növekedésük kijelölt és „gazdájuk által elvárt útján”. 

Lentebb már bizonyított tápanyag utánpótlási megoldást/terméket javasolok számotokra igen kedvező hektárköltséggel, mely kezelés eredményesen segítséget nyújt az állományoknak. Az első javaslat az elmaradt, senyvedő állományoknak javasolt kijuttatásra, a második javaslat azon területekre javasolt, ahol az állományok elérték a 60-90 cm állapotot és a gazda robbanásszerű növekedést akar tapasztalni, látni. A hírlevelem végén tőletek érkezett kérdéseitekre Gyakran-Ismételt-Kérdések ( GYIK )-re fogalmazom meg válaszaim.

A fentiek tükrében adok nektek javaslatokat az állományok kezelésére:

1., Javaslatom SEGÍTSÉGRE SZORULÓ, elmaradt, LILA levélhüvelyű, GYENGÉN ZÖLD hajtáscsúcsközepű, enyhén cinkhiányban szenvedő kukorica állományok esetén:

– FitoHorm Turbo Makro   4 liter/ha

+ FitoHorm Bio Gabona   2 liter/ha

A kezelés becsült ha költsége: nettó 5.000 – 6.500 Huf

A FitoHorm Turbo Makro termék a kukorica növény esetén is különleges növekedést beindító, regeneráló szereppel bír. Kiváló termék a Turbo Makro termék mellé a FitoHorm Bio Gabona termék, mely a 0,3%-os oldatban lévő cinktartalmával igen magas cinktartalmú termék, emellett egyéb mikroelemeket is magas összetételi százalékban tartalmaz. 

2., Javaslatom a SORZÁRÓDÓ, 12-16 leveles, azaz 60-90 cm magasságú kukorica állományok esetén:

FitoHorm Kukorica Csomag 100 liter + 20 liter / csomag

– FitoHorm Turbo Nitrogén  10 liter/ha

– + FitoHorm Turbo Cink   2 liter/ha

A kezelés ha költsége normál dozírozás esetén: nettó 9.380 Huf

Ebben a fenológiai fázisban ezzel egyetemben őrületesen magasra rúg a növények tápanyagigénye, mert be fog robbanni a szár hosszanti növekedése, a levelek képződése, a szárnóduszokon a csövet tartalmazó rügyek differenciálódása/kialakulása egyaránt. Emellett a szár belsejében épül a címer, azaz a hímvirágzat is. Ha ebben a fenológiai fázisban/állapotban adunk a kukoricának enni, azzal különleges hatékonyságot és termésmennyiség növekedést érünk el, mert pontosan ezt a maximális igényt tudjuk szinte maradéktalanul kielégíteni a fenti javaslat kijuttatásával.

A FitoHorm Turbo Nitrogén termékkel 3 hétig ható nitrogént tudunk kiadni, mellyel egy profi technológiai elemet tudunk alkalmazni. A Turbo Nitrogén termék mellé adagolt bármely növényvédőszer/lombtrágya beépülve annak műgyantájába, 3 hétig tartó, egyben biztos hatást fog produkálni.

Egyéb termékinformáció: www.fitohorm.hu

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GYIK)

1. Mekkora a FitoHorm kukoricacsomag Maximális dózisa 1 kijuttatásban?

VÁLASZ:

1,5 csomag/ha, azaz 15 liter/ha FitoHorm Turbo Nitrogén + 3 liter/ha FitoHorm Turbo Cink.

2. Mekkora a Turbo Nitrogén termék maximális dózisa a kukorica esetén 1 kijuttatásban?

VÁLASZ:

15 liter/ha.

3. Mekkora a Turbo Cink termék maximális dózisa kukorica esetén 1 kijuttatásban?

VÁLASZ:

3 liter/ha.

4. Miért nem lehet/miért nem javasolt a Turbo Nitrogén termékből 20-25 liter/ha-t kijuttatni, mint néhány vetélytárs termékből?

VÁLASZ:

A Maximálisan javasolt 15 liter/ha dózisnak az az oka, hogy a piacon jelenlévő termékek közül csak a FitoHorm Turbo Nitrogén terméke tartalmazza a 300g/liter nitrogén hatóanyagot teljes egészében, azaz 100%-ban műgyantázva. Így a ha-onként kijuttatott 15 liter/ha elhúzódó hatású műgyantázott Nitrogénnel 4,5 kg/ha formulázott, lassan ható Nitrogént juttatunk ki. Ennél többet egy egészséges növény nem tud felhasználni a hatásidő, azaz 3 hét alatt. A többi „ ..…speed hangzású” és generikum/származtatott termékei 300g/liter nitrogéntartalmából, csak 99 g/liter a műgyantába formulázott nitrogén azaz abból 46-47 liter/ha dózist is ki kell juttatni ahhoz, hogy a FitoHorm Turbo Nitrogén hatóanyagtartalmát/hatékonyságát elérje.

5. Hogyan lehetne még nagyobb dózisban/mennyiségben használni a FitoHorm Turbo Nitrogén terméket?

VÁLASZ:

Csak a kezelésszám növelésével. Ennek javaslata 14-18 naponta kijuttatott 15 liter/ha termék, maximálisan 3 kezelésig.

6. Amennyiben szeretnék egyéb/több mikroelemet is kijuttatni a kukoricacsomag mellé, mi a javaslat?

VÁLASZ:

FitoHorm Bio Gabona termék 1-2 liter/ha dózisban.

7. Amennyiben szeretném a többi „ ……speed hangzású” és generikum/származtatott termékeit mikroelemekkel dúsítva kijuttatni, mi a javaslatod? 

VÁLASZ:

FitoHorm Bio Gabona termék 1-2 liter/ha dózisban.

A fenti termékek/kombinációk általában keverhetőek mind rovar, mind gombaölő szerekkel egyaránt, de természetesen keverési próba elvégzése javasolt a konkrét kemikáliákkal, partnerekkel, valós körülmények között.

Bármely, a témában megfogalmazódott kérdésetekben szívesen állok rendelkezésetekre.

Keresztes Zoltán
Növényorvos, Területi képviselő Tolna, Somogy, Baranya, Fejér megyékben
telefon: +36 (30) 635 32 75

Egyéb termékinformáció: www.fitohorm.hu

Facebook