Ne hagyja, hogy repcéje ősszel gondozás nélkül maradjon

Tudta, hogy becőfertőzés nyomán mintegy 20 %-os termésveszteség lehet? Vagy hogy a repcerák által okozott kár meghaladhatja az 50 %-ot is? Pedig igenis tehetünk ezek a gombafajták ellen.

A leveleken nagy, sötétbarna, ovális foltok, vagy éppen a növények szárán világosbarna, kerek, világosabb sávokkal zonált megnyúlt foltok. Mindkét esetben a repce gombás fertőzéséről beszélünk, melyek komoly kárt tehetnek a növények szöveteiben, végül pedig azok elhalásához vezethetnek. De mit lehet tenni ellene?

A gombás fertőzésekkor savanyú talajok pH-jának emelése meszezéssel, a savanyító hatású műtrágyák használatának kerülése ajánlott. Ilyenkor ajánlott a Fitohorm polybór termékcsaládját alkalmazni, mely tökéletesen alkalmazható más növényvédő szerekkel egyszerre. És hogy mire jó még a polybór család?

Repce őszi gondozása

Egy tenyészidőszak alatt 4 tonna termés eléréséhez minimum 600 g/ha bórt kell kijuttatnunk a növénynek. A őszi-tavaszi kijuttatás aránya 50-50%. A bór mellett a kén és a kálium pótlása is fontos. A két tápelem az őszi/téli zord időjárási viszonyokat segíti átvészelni a növénynek. De mivel érhető ez el?

Megoldások a megfelelő bór kijuttatásához:

Ebben segít a POLYBÓR 140 BÓROLDAT, mely stimulálja a generatív folyamatokat, a pollentömlő hajtását és fejlődését, fokozza a sejtfal stabilitását s ez által elengedhetetlenül szükséges a növények életében. A repce permetlevéhez 1-2%os töménységben kell adagolni. Az oldat tökéletesen oldódik más növényvédő szerekkel. Használat előtt érdemes egy próbát végezni, és ha úgy látszik minden rendben, akkor a növény levelére permetezni. És ami talán még ennél is jobb….

A repce

POLYBÓR PLUSZ BÓROLDAT MIKROELEMEKKEL, mely az új fejlesztésnek köszönhetően nem csak jó bór felvételt, de gyors beépülést is biztosít. Kijuttatását növényvédelemmel egy menetben ajánljuk, dózisa 3 liter/ha. Fontos tudnivaló, hogy a bórt levélen keresztül leginkább szerves kötésben hasznosítják a növények. Felvétele a vegetáció kezdetén a legintenzívebb. Az oldat az előzőhöz hasonlóan könnyedén elkeverhető más növényvédő szerekkel.

Az előző termék még a repce rovarjaival is felveszi a versenyt. Legyen ez akár repcedarázs vagy káposztalepke, a FitoHorm mindig egy jó döntés marad.

Érdekesség:
Hazánkban ősszel a repcedarázs a legveszélyesebb és legkártékonyabb rovarfajta.

Ha még mindig nem tudta eldönteni, hogy melyik oldatot lenne érdemes megvásárolnia, ajánlott az alábbi két gombra rákattintani, melyeken a szerek részletes leírása található.

[Fake-notification id=1]