Lassan virágzik és „Napra forog”…….!

Kedves mezőgazdálkodók és növényt-védő Kollégák!

Az elmúlt 1 hétben megérkezett az életmentő csapadék! Sok gazda mindeddig későbbre halasztotta a gombaölőzést. Fontos tényező a csapadék, melynek hatása minden kórokozónak kedvező körülményt biztosít, illetve a száraz idő ellenére kitermelt táblák betegségei miatt is indokolt a védekezés! Ezzel együtt a tápanyagok kijuttatása is időszerű lett. A Kálium, Kén kijuttatása mellett fontos megemlítenünk a Bórt. A növény biológiai igénye csillagbimbós állapotban a legnagyobb, ezen a fenológiai fázison lassan túl is vagyunk.

Ahhoz, hogy a tápanyagok ellátása folyamatos és zavartalan legyen fontos a fentiek alapján a növények számára minden szükséges tápelemet és esszenciális mikroelemet kiadni lombon keresztül, a csillagbimbós-virágzás eleji állapotban.

A BÓR közvetetten fokozza a kötődést!

Az egészséges, kötődésre fiziológiailag képes virágszervek/virágrészek képzésének esszenciális tápeleme. A készítményt a virágzás előtt 2-3 héttel a legjobb kijuttatni. A termék kijuttatható természetesen virágzásban is, mert nem okoz semmiféle sokkot/perzselést, viszont ekkor már a hatása is csak részben érvénysül. Szerencsés, ha a BÓR mellé olyan mikroelemeket is adunk, melyek a BÓR mozgását és beépülését segítik. Erre alkotott termékünk a 2016-ban forgalomba kerülő FitoHorm Polybór Plusz, mely a Bór mellett Mangánt, Rezet, és Molibdént is tartalmaz.

Fontos emellett a KÁLIUM utánpótlása, mert egyrészt segíti a virágszervek egészséges kifejlődését, másrészt a növények fiziológiai vízháztartás szabályozásának is alap-eleme, azaz a Káliummal jól ellátott növények a szárazságot is jobban viselik. Későbbi fenológiai fázisban a Kálium az olajtartalmat növeli. Ebből látható, hogy lombon keresztüli pótlása nem hagyható el.

A KÉN a majdan létrejövő szemekben, az olajat tartalmazó járatok átmérőjét növeli, ezáltal az olajtartalmat is, amely kinyerhetőbbé válik.

Javasolt a FitoHorm TURBÓ KÁLIUM termék használata, mert megtalálható benne a Kén és a Kálium is egyaránt.

A fentiek tükrében adok Nektek javaslatokat a napraforgó csillagbimbós/virágzás eleji állapotban való kezelésére:

1., Javaslatom „fapados” igények esetén:
FitoHorm Polybór 140 2-3 liter/ha (14% Bór)

2., Javaslatom magasabb szintű igények esetén:
FitoHorm Polybór Plusz 2-3 liter/ha (12,5% Bór, + Mn, +Cu, Mo)

3., Javaslatom „INTENZÍV” technológiában:
FitoHorm Napraforgó Csomag 2+2 liter/ha, azaz:
FitoHorm Polybór 2 liter/ha (14% Bór)
+ FitoHorm Turbó Kálium 2 liter/ha (4% N, 36% K, 57% Kén)

Véleményem szerint azon gazdaságoknak, amelyek már kijuttatták a Bórt, esetleg a Káliumot és Ként is, már „csak a rákezelés” javasolt és egyben elengedhetetlen!

1., Javaslatom „rákezelés” esetén:
FitoHorm Turbó Kálium 1-2 liter/ha (4% N, 36% K, 57% Kén)

A Kite Zrt. számára gyártunk egy ÚJ terméket, melyet gombaölő szeres ajánlatuk mellé, saját kínálatában tart a cég! A készítmény az OlajMax fantázianévre hallgat.
Javaslatunk és beltartalma:
– FitoHorm Olajmax 1,5-4 liter/ha (20% N, 32% Kén)

A fentiek mellett említést kell tennem arról, amit ti is tapasztaltok, hogy talán a Napraforgó kapcsán bombázzák a legtöbb gazdát területi képviselők csodálatosabbnál csodálatosabb Biostimulátor típusú termékekkel. Ezen típusú termékek NEM LOMBTRÁGYÁK, azaz nem pótolunk vele számottevő mennyiségű tápanyagot. Ha a növénynek Bór igénye van, akkor alapvetően azt pótolni szükséges. Senki se tévessze össze a lombtrágyákat és a biostimulátorokat, és ne is hasonlítsa hozzá hatásukat, a velük elérhető hozamot, stb!

Nagyon fontos, hogy ezen termékek nagyon jó termékek olyan helyzetben amikor minden egyéb szükséges körülmény ideális ezek működéséhez. Az, hogy ez egy szántóföldi technológiában és környezetben mikor van így, már csak szerencse, vagy nagyon drága egyéb technológiák és igen magas szakmai tudásbázis kérdése.

Azzal mindenkinek tisztában kell viszont lennie, hogy ezen termékek a növény különböző életfolyamatait fokozzák, vagy többszörözik meg a normál életműködéshez képest. Ezen folyamatoknak viszont minden esetben a normál igényekhez képest magasabb tápanyagigénye is van, amit a biostimulátor kijuttatása előtti időszakban, azaz meg kell erősíteni a növényt.

A fenti termékek/kombinációk általában keverhetőek rovar, és gombaölő szerekkel egyaránt, de természetesen keverési próba elvégzése javasolt!

Bármely, a témában megfogalmazódott kérdésetekben szívesen állok rendelkezésetekre.

Keresztes Zoltán (+36 (30) 635 32 75)
Növényorvos, Területi képviselő Tolna, Somogy, Baranya, Fejér megyékben