Ránk süt a nap a repcében, de hol az eső?

A vidéket járva azt tapasztaltuk, hogy a repce állományok a néhány napos melegŐszi káposztarepce kezelés
következményeként látványos fejlődésnek indultak. A március végi, áprilisi eleji hétvégével beköszöntő nyárias tavaszban elárasztották a repcét a fénybogarak, ormányosok, de ezzel együtt zöld/sárgabimbós állapotba jutott az állományok nagy része. Ez körültekintőbb rovarölőszer kiválasztást és használatot követel meg tőlünk.

Az elmúlt 3-4 hét tavaszodása kedvezett a repceállományok fejlődésének. Ez alatt a tövek meg tudtak erősödni ahol volt elegendő tápanyag. A március elejében kijuttatott fejtrágyák az akkori csapadéknak köszönhetően hatottak. Ez mostanra viszont kifulladóban van, ugyanis a talajból kezd hiányozni az oldószer, a VÍZ. Az április elsejével beköszöntő meleg hatására sok helyen látható hogy a növényben beindultak a „turbó-generátorok”, ami magasabb fokozatra kapcsolta a fejlődést! Mi történik a hirtelen növekedés következményeként?

őszi káposztarepce

Néhány repcetábla napokon belül el fogja érni, vagy már el is érte az 1 méteres magasságot, és ezzel együtt kidobja a zöld/sárgabimbókat is. Sok táblában látható a felnyurgulás jelensége. Ennek több oka is lehet, de legfőbb gondot a víz hiánya okozza. A hirtelen növekedés, és a vízhiány következményeként látható az állományokban a relatív kálciumhiány első tünete!

Ez abban nyilvánul meg, hogy a repce szárának növekedésében egy kis bizonytalanság látható, majd egy kis kanyar után visszaegyenesedik. Ha ezt a részt szétvágjuk, a szivacsos állomány hiányzik a szár felsőbb részein. A tünet hasonlít az ormányos lárvái által hátrahagyott üregekhez, csak ezekben nincs ürülék, rágcsálók. Van tovább is?

A továbbra sem megfelelően kezelt állományoknál meg fog jelenni a Ca hiány másodlagos tünete, mely a szár felrepedése mellett a szár elpuhulásával, ellaposodásával és kiüregesedésével és ezzel együtt járó „növekedési hajlat” kialakulásával jár majd együtt.

száraz talaj
Mi történik, ha egyre szárazabb lesz a talaj?

Ez mellett az állományok mindegyikében látható az is, hogy a száraz talajból a növények nem tudják
felvenni a szükséges vizet és a benne oldott tápanyagokat, így a növény színe halványabb zöld lett, melynek következményeként csökken a növény által megköthető napfényben rejlő energia mennyisége is.

Ha az „időjárás-felelős” nem küldi ránk a csapadékfelhőit, nem szabad kiszórni a szilárd nitrogéneket, mert azok a kiszórást követő 40-50 órán belül elillannak, és nem hatnak.

Ajánlatunkat a jelen helyzethez igazítva 3 irányból közelítjük meg.

Mindegyik megközelítés alkalmas lehet a megvalósításra mindenki saját helyzetében magára, és igényeire ismerve.

1., A FitoHorm ajánlata ebben a fenológiai fázisban azon termelők számára akik a szilárd fejtrágya helyett szeretnének permetezővel kijuttatható, biztos hatású fejtrágya terméket használni:
FitoHorm Turbo Nitrogén 7 – 9 liter/ha + Polybór Plusz 2 liter/ha

2., A FitoHorm ajánlata ebben a fenológiai fázisban azon termelők számára aki védekezésükben a kálciumhiány megelőzésére is alapoznak:
FitoHorm Turbo Kálcium 3-4 liter/ha + Polybór Plusz 1-2 liter/ha

3., A FitoHorm ajánlata ebben a fenológiai fázisban azon termelők számára általános technológiában gondolkoznak:
FitoHorm Repcecsomag 2+2 liter / ha, azaz
Polybór Plusz 2 liter/ha + FitoHorm Turbo Kén 2 liter/ha

Így a kereskedelmben kapható 20+20 literes FitoHorm Repcecsomag 10 ha terület kezelésére
lesz elegendő!

fitohorm repce csomag

Cikk szerző: Keresztes Zoltán