SZÓJA HÍRLEVÉL

Kedves Mezőgazdálkodó, Növényt-Védő Kollegák!

A szója a vetés után tapasztalt, elmúlt időszakra jellemző extrém szárazság miatt nehezen indult útjára. A száraz időszakban senyvedő állapot rányomta a bélyegét sok állomány állapotára. A területen az elmúlt hetek, azaz 2-3 hétben lehullott csapadékainak hatására a szója állományok valamelyest beindultak a régióm teljes egészében. Emellett szinte minden állománynak vannak kisebb-nagyobb gyengébb zöld / sárgulásban megjelenő gyötrelmei, melyek okozója a száraz időszakra jellemző elégtelen körülmények okán tapasztalható. Azaz kijelenthető, hogy a fejlődés beindulása nem kielégítő. A hosszúra nyúlt száraz időszakban:
–              a vízhiány miatt általánosan visszamaradt a fejlődés,
–              elégtelen lett a gyökérfejlődés, gyökeresedési mélység / gyökértömeg egyaránt,
–              emellett a baktériumoknak sem volt elegendő a nedvesség a talajban a kolonizálódáshoz és a szimbiotikus kapcsolat kialakításához.
–             Amikor viszont megjött a csapadék akkor annak sokkszerűsége és nagy mennyisége ismét kedvezőtlen, időlegesen levegőtlen körülményeket teremtett számukra.

Ezekből következik, hogy az állományok nitrogén és kénhiányos tüneteket mutatnak, mivel a nem megfelelő gümőszám okán nem tudja felvenni a talajból a megfelelő mennyiségű nitrogént, azaz el kell gondolkoznia a gazdáknak az úgynevezett „külső tápláláson”, azaz lombtrágyázáson.

Vannak olyan helyek, ahol 50-60 cm-es magasságot ért el egy-egy állomány, de a leggyengébb helyeken is 20-25 cm között vannak. Sok helyen még az egyszikű gyomokkal kell „felvenni a permetezőt”. Ráadásul megjelent a levélhónaljakban néhány virág, azaz a virágzó kultúrákra érvényes szabályokat kell betartani a növényvédelmi munkálatok szervezésénél, rovarölőszerek kiválasztásánál, és kivitelezésénél egyaránt.

Az állományok ebben a fenológiai fázisban a tápanyagok közül még igénylik a N, P, K mellett azon mikorelemeket ( Mn, Mo, Zn ), melyek a gümőképződéshez szükségesek, mert a gyökérzet is erőteljes növekedésben van. Néhány táblán látható a nitrogénhiányos, sárguló foltokból, hogy az oltás ellenére sem alakult ki elegendő életképes gyökérgümő. Ezen állományoknak segíteni kell, mert ha nincs gyökérgümő, nem tudja felvenni a talajból a megfelelő mennyiségű nitrogént.

Ezenkívül fontos a virágok megjelenése is, mert a virágrészek igénye is kielégítendő a megfelelő kötődés elérése érdekében. Különösen fontos ez a fejlettebb, 50-60 cm-es állományok esetén, mert ott már azon magasságban elhelyezkedő virágok fejlődnek, amelyek „termő, betakarítható hüvelyt” képeznek.

Azt is tudnunk kell, hogy az 30-45 cm-es növénymagasság nem a bór kijuttatásának a legjobb időszaka. Ennek optimális ideje a 65-80 cm-es állapotban lesz. A kérdés az, hogy az adott gazda hányszor megy bele a szójába (?)…

A FitoHorm azon hazai lombtrágya gyártó, akinek talán a legrégebbi, az idő vasfogát rozsda nélkül kiálló, és ma is a legjobb hatékonyságú formulációban gyártott bóros készítménye van gyártásban, ez pedig a Polybór termék. Ez a formuláció a bór-etanolaminos beoldás és stabilizálás mellett/felett a polyborátos kémiai kötés, amelyet csak a FitoHorm használ és gyárt egyedülállóan kis hazánkban. A FitoHorm Polybór 140 és Polybór Plusz készítményei ezen kémiai kötést tartalmazzák. Ez egy magasfokú biztonságot ad a hatóanyagnak, és annak felvehetőségét hasznosulását többszörözi meg, így adva biztonságot a kezelésnek/kijuttatott hatóanyagnak.

Emellett a FitoHorm palettáján szerepel egy egyedülálló termék, amely összetétel más gyártók palettáján nem található meg. A termék a szója mikroelemigényének maradéktalan és harmónikus kielégítésére szolgál. A termék a FitoHorm Szója. A termék kifejezetten magas és harmónikus mikroelemtartalmából kiemelkedik annak molibdéntartalma, mely a gyökérgümők képződéséhez elengedhetetlen alapelem. Mivel a termék „csak” mikroelemeket tartalmaz, bármely fenológia fázisban kijuttatható és bármely készítménnyel keverhető/használható. Kiemelendő a  termék ára is, amely 3 liter/ha dózis esetén nettó 2.900 – 3.100 Huf  hektáronkénti költséget jelent!

A fentiek tükrében adok nektek javaslatokat a szója 40-60 cm-es állapotban való kezelésére többféle variációra, igényre:

1., Gümőképző igények esetén, ahol a mikroelemeket kíván a gazda kijuttatni. Ezen kezelés hatására beindul/felpörög a gümőképződés, de a sárga szín lassan múlik el, mert meg kell várni a baktériumok termelését…..:
– FitoHorm Szója              3-4 liter/ha ( Fe, Mn, Cu, Zn, Bór, Mo = 3,7% )
                                              kb.: nettó 3.000 – 4.100 Huf/ha

2., Gümőképző, gyökérnövesztő és „gyors visszazöldítő” igények esetén, a makroelemek mellett mikroelemeket is juttatunk ki. A kezelés hatására beindul/felpörög a gümőképződés, és a sárga szín gyorsan múlik el:
– FitoHorm Turbo Makro                   3-4 liter/ha ( N, P, K – különleges foszforforma )
– FitoHorm Szója                                2-3 liter/ha ( Fe, Mn, Cu, Zn, Bór, Mo = 3,7% )
                                                                kb: nettó 5.500 – 7.000 Huf/ha

3., „CSAK” a kötődés előkészítésének/segítésének kielégítése esetén azon állományokban, ahol nincs sárgulás és a növények 50-60 cm magasak:
– FitoHorm Polybór Plusz              3 liter/ha ( 12,5% bór-polyborát kötésben, + Mn,+Cu, Mo)
                                                             kb.: nettó 3.900 – 4.200 Huf/ha

4., Kombinált, azaz „INTENZÍV” technológiában, ahol nincs sárgulás és az állomány 50-60 cm magas:
– FitoHorm Szója                            3 liter/ha ( Fe, Mn, Cu, Zn, Bór, Mo = 3,7% )
+ FitoHorm Polybór 140                2 liter/ha ( 14% Bór Polyborát kötésben )
                                                           kb.: nettó 5.500 – 5.700 Huf/ha

A fenti termékek/kombinációk általában keverhetőek mind rovar, mind gombaölő szerekkel egyaránt, de természetesen keverési próba elvégzése javasolt a konkrét partnerekkel.

Kérek mindenkit, hogy vegye figyelembe a magas környezeti hőmérsékletet a növényvédelmi kezelések tervezésénél, végrehajtásánál egyaránt, hogy elkerüljük az állomány perzselését, forrázását, felesleges sokkolását!

Bármely, a témában megfogalmazódott kérdésetekben szívesen állok rendelkezésetekre.

Keresztes Zoltán
Növényorvos, Területi képviselő Tolna, Somogy, Baranya, Fejér megyékben
telefon: +36 (30) 635 32 75

Facebook