Élvezze az utazást a gyommentes kalászok között.

Köztudott, hogy Magyarországon a termőterület legnagyobb részén kalászos gabona termesztése zajlik. A sikeres termesztés egyik kulcspontja a megfelelő gyomirtás a kalászos növényeknél, ahol, ha megfelelő technikát használunk, akkor bőséges terményben lehet részünk. Ennek eléréséhez kívánunk egy kis segítséget nyújtani.

Tekintsük át röviden, hogy mit tehetünk a kalászosok optimális őszi gyomirtásáért.

A kalászosok őszi gyomirtásának megelőzése:

A kalászos növények gyomirtásának egyik leghatásosabb módja a megelőzés. A prevencióhoz szükséges megfelelő agrártechnika nagyon sok dologból tevődik össze és ez független attól, hogy őszi búzát, árpát vagy éppen repcét szeretnénk gyom mentesíteni.

A megelőzésben a legfontosabb rész:

  • a helyes talajművelés, amelynek elengedhetetlen feltétele a tarlóhántás és a magágykészítése,
  • a vetés utáni hengerezés,
  • a fémzárolt vetőmag,
  • a megfelelő vetés mélység. (repce: 3-4 cm, kalászos: 5-6 cm)

Nézzük, hogy mit tehetünk a felkészülés után az egyes kalászos fajoknál, mert az önmagában nem elég.

A repce őszi gyomirtás:

Azonban a megfelelő felkészüléssel sem fogjuk tudni megúszni, hogy vegyszeres gyomirtást végezzünk. A repce az egyik legnépszerűbb olajnövény, amit az EU-ban is előszeretettel termesztenek. Ugyanakkor a repce gyomnövényei magával a növénnyel kelnek és fejlődnek, így a vegyszeres gyomirtás elkerülhetetlen. (Például: tyúkhúr, pásztortáska, árvacsalán, sebforrasztó zsombor)

Fontos, hogy ne alkalmazzuk sok éven át ugyanazt a gyomirtó szert, mert a gyomnövényekben könnyen rezisztencia alakulhat ki, ezért lényeges a jó gyomirtó kiválasztása.

A megfelelő gyomirtószer kiválasztása sem egyszerű, a repce esetében különösen nem, mert például a pásztortáska a repcével megegyező botanikai családba tartozó, keresztesvirágú gyomnövény. Elpusztításához megfelelő tartamhatással, amely szelektíven fejti ki hatását, vagyis a repcét nem bántja.

Továbbá a csapadék sem lényegtelen szempont, ha jóval több eső esne az ideálisnál. (Körülbelül 15-20 mm). Ez sem lehet azonban elegendő a teljes gyommentesítéshez, ha szükséges, akkor tavasszal is vissza kell térni rá.

Őszi búza vegyszeres gyomirtása:

Az őszi búza esetén hasonlóan fontos a gyomirtás, mivel nagy mennyiségű gyomnövény szívhatja el a tápanyagot a növénytől, például parlagfű, ebszékfű vagy ragadós galaj. A gyomos területen lassul a búza fejlődése, tavasszal sokkal rosszabbul bokrosodik.

Érdemes már a fajtakiválasztásnál is figyelembe venni mindezt, a gyomosabb területen vessünk gyorsan növekvő és erősen bokrosodó búzafajtát.

Őszi árpa gyomirtása:

Az őszi árpa gyomirtása annyiból egyszerűbb, hogy erősebb és gyorsabb növekedésének hála, nehezebben telepednek meg a gyomnövények mellette, de elsősorban csapadékos októberi időben itt is nagy eséllyel megjelennek gyomnövények (tyúkhúr, pásztortáska).

Általánosságban elmondható, hogy a megelőzés egyedül nem lesz elég, bármilyen jól is csináljuk, ezért mindenképpen végezzünk őszi gyomirtást, ha az időjárás, a kisebb vetőmag mennyiség vagy éppen a trágyázás miatt gyomosodásra számítunk és főleg, ha olyan gyomnövények jelentek meg, amelyek majd csak tavasszal fognak magot hozni Ha sikeresen tettük kevesebb gyomot kaphatunk.

Tudta, hogy a FitoHorm Réz az őszi gyomirtással együtt kijuttatható?