Ismét egy kis ízelítő a télből

A múlt hét közepén kaptunk egy kis ízelítőt újra a télből. Aggasztó volt a szerdai napon, hogy a növényeken órákig rajta volt a hó, mely minden valószínűséggel okozott fagyásokat azok szöveteiben. Ott, ahol nem ment a hőmérséklet -1,5 C alá, számottevő fagykárral nem kell számolnunk a szántóföldi kultúrák esetében.

A hideg időjárás miatt sok növény fejlődése leállt, mert megközelítette a hőmérséklet a biológiai nullpontot, a talaj felső 4-5 cm-ének hőmérséklete „visszahűlt”. Emiatt a csírázás bár elindult, de a növénykék fejlődése megállt. Talán kijelenthető, hogy aki a héten veti el tavaszi növényeit, az sincs elkésve.

Mivel a kukorica és a napraforgó veteményeknél a növények nagyobbrészt még a földben vannak, azokban nem okozott kárt. A gabonaféléket sem károsította számottevően, viszont a repce virágzó állapotában minden valószínűséggel vesztett virágokat a fagy/hó miatt.

A repcénél a lehullott csapadék életmentő volt. A hó okozta kár nem egyértelmű és nem azonnali.őszi káposztarepce Egy általunk megvizsgált repcetáblában azt tapasztaltuk, hogy a hóval fedett növényi részeken nem volt látható szöveti szintű elhalás, azaz nem volt közvetlen kár.

Ennek oka az lehetett, hogy a hó növényhez közeli rétege megolvadt, vízzé vált a növény belső hőtermelése okán, és az ott lévő víz már megóvta a növényt a több órás hó-fedéstől és ebből eredeztethető kártól. A közvetett károsodás, ha volt később fog jelentkezni. Ez a sejtszintű károsodásból következő hormonális üzenet következményeként várható.

Azon területeken ahol legalább 4-6 órát fagypont alatt volt a hőmérséklet, és nem csukódtak össze a sziromlevelek a bibe felett, ott várható a bibék megfázásán keresztül később tapasztalható becő-elrúgás. Az immár napok óta tartó alacsony hőmérséklet, néhány napon viharos széllel párosulva szintén a virágok „megfázását” eredményezheti, melynek tünete 1-2 hét múlva fog látszani elrúgott becők képében.

Bizakodjunk benne, hogy az elkövetkezendő időszakban már jó idő lesz, és a növényeken még növekedésben lévő oldalhajtások beporzása ideális időjárási körülmények között, zavartalanul végbemehet, hiszen a „csúcsvirágzás” még eztán következik be minden állományban.

A csúcsvirágzás előtti időszakban, csúcsvirágzás elején még hatékony a növények számára a bór mikroelem kijuttatása, mert ez még az oldalhajtásokon képződő virágrészek fejlődését tudja segíteni azon keresztül, hogy morfológiailag normális virágszervekhez segíti a növényt és közvetlen módon is segítheti a bór a kötődést.

A bór kijuttatásával együtt a virágot, virágport, becőkezdeményt károsító kártevők elleni védekezés is fontos!

1., A FitoHorm ajánlata ebben a fenológiai fázisban azon termelők számára, akik csak a bór utánpótlására helyezik a stratégiájukat:

Polybór Plusz vagy Polybór 140 2-3 liter liter/ha

2., A FitoHorm ajánlata ebben a fenológiai fázisban azon termelők számára, akik a bór mellett kenet is terveznek kijuttatni és fontos számukra a gazdaságosság is:

FitoHorm Repcecsomag:

fitohorm repce csomag

Polybór 140 (3 liter/ha) + FitoHorm Turbo Kén (3 liter/ha)

Így a kereskedelemben kapható 20+20 literes FitoHorm Repcecsomag 7 ha terület kezelésére lesz elegendő!

3., A FitoHorm ajánlata ebben a fenológiai fázisban azon termelők számára, akik bór + kén + kálium + mikroelemek, azaz teljes portfólióban gondolkoznak:

FitoHorm HO Napraforgócsomag:

fitohorm napraforgó csomag

Polybór Plusz 2 liter/ha (bór, réz, mangán, molibdén) + FitoHorm Turbo Kálium 2 liter/ha (kén, kálium)

Így a kereskedelemben kapható 20+20 literes FitoHorm HO Napraforgócsomag 10 ha terület kezelésére lesz elegendő!

A permetezés előtt végezzenek keverési próbát, illetve tartsanak be minden vonatkozó növényvédelmi szabályt!