KUKORICA HÍRLEVÉL

Az elmúlt 1 hétben a kukorica vetésekben egyrészt azt tapasztalom, hogy a 2-4 leveles állományok lila színben pompáznak, másrészt, hogy a lila-sárga növények fejlődése stagnál. Sajnos az átütő mennyiségű csapadékot nem kaptuk meg, így az állományok és a gazdák tovább vágyakoznak, szenvedhetnek!

Ez a példátlan szárazság és ehhez társuló 10 Co alatti hőmérsékletű éjszakák sorozata előhozta mind a relatív foszforhiány, mind a Cinkhiány, de helyenként a Nitrogénhiány tünetét egyaránt.

Emellett arra számítottunk, hogy a cinkhiány megjelenése lesz a jelentősebb, de mégsem lett olyan erőteljes. Vannak állományok, amelyek a helyzethez képest szépen fejlődésnek indultak, s szépen levelesednek is. Ezen állományokban is találunk jócskán sárga hajtásközépben lévő és cinkhiányos levélállományt, vagyis ezen állományok is szívesen fogadnák a megsegítést. Sok község határában egy adott határrészen, de sokszor egy adott táblán belül is látom a nagy fejlődési különbséget, heterogén állományokat.

Minden gazdának azt kell eldöntenie, hogy hagyja-e hetekig szenvedni a gyengébb, lilás-sárgább táblákat, vagy kiugrasztja ebből az állapotból, hogy azok zavartalanul haladjanak növekedésük kijelölt és „gazdájuk által elvárt útján”.

Lentebb már bizonyított tápanyag utánpótlási megoldást/terméket javasolok igen kedvező hektárköltséggel, mely kezelés eredményesen segítséget nyújt az állományoknak.

A fentiek tükrében az alábbiakat javasolom az állományok kezelésére:

1., Javaslatom SEGÍTSÉGRE SZORULÓ, elmaradt, LILA levélhüvelyű, SÁRGA hajtáscsúcsközepű, enyhén cinkhiányban szenvedő kukorica állományok esetén:

– FitoHorm Turbo Start                              4-5 liter/ha

A kezelés becsült ha költsége: nettó 5.000 – 6.000 Huf/ha

A FitoHorm Turbo Start terméke a speciálisan formulázott foszfor-formulációnak köszönhetően markáns erőt ad a növénynek a gyökérnövekedés beindítására/gyökérváltásra. Emellett a termék markáns cinktartalommal is rendelkezik, amely a kukorica számára vitathatatlanul fontos.

A Turbo Start termék óriási előnye, hogy a posztemergens kukorica gyomírtószerekkel együtt is kijuttatható csekély nitrogéntartalma okán!

2., Javaslatom SEGÍTSÉGRE SZORULÓ, elmaradt, LILA levélhüvelyű, SÁRGA hajtáscsúcsközepű, enyhén cinkhiányban szenvedő kukorica állományok esetén, ahol a gazda lehetőséggel rendelkezik arra, hogy a posztkezelés után egyedüli kezelés formájában végezze el a növények etetését:

– FitoHorm Turbo Makro                           3-4 liter/ha

– + FitoHorm Bio Gabona                           2 liter/ha

A kezelés becsült ha költsége: nettó 5.000 – 6.500 Huf

A FitoHorm Turbo Makro termék a kukorica növény esetén is különleges növekedést beindító, regeneráló szereppel bír. Sokan minden bizonnyal cinkes terméket vártatk a Turbo Makro mellé, de Én mégsem azt ajánlom. Ennek az az oka, hogy a professzionális cinktartalmú és jó hatású termékek kívánják a pH 5,5 – 6,5 közötti kémhatású permetlevet. Viszont a Turbo Makro termék ezt nem kívánja. Sokkal eredményre vezetőbb egy kisebb, de emellett jelentős cinktartalmú termék kijuttatása, mely tartalmaz egyéb mikroelemeket is. Ilyen anyaggal eredményesebben segítenek elindulni az állománynak. Erre kiváló termék a FitoHorm Bio Gabona termék, mely a 0,3%-os oldatban lévő cinktartalmával igen magas cinktartalmú termék, de emellett egyéb mikroelemeket is magas összetételi százalékban tartalmaz. Ezen cinktartalom elegendő a növénynek a korai fenológiai fázisban. Természetesen a sorzáródáskor, amikor a permetlé teljes hasznosulása megoldott, kell/javasolom kijuttatni a Turbo Cink terméket a kukoricacsomag alkotójaként.

 

3., Javaslatom cinkhiányban szenvedő, CSÍKOZÓDOTT levelű kukorica állományok esetén:

– FitoHorm Turbo Cink                              2-3 liter/ha

A kezelés becsült ha költsége: nettó 2.100 – 3.200 Huf/ha

A FitoHorm Turbo Cink terméke nem tartalmaz a cinken kívül semmi más tápelemet, így bármely posztemergens gyomírtó szerrel kijuttatható! Cinktartalma az oldatos lombtrágyák között – szemben a szuszpenziós formulációjú termékekkel – egyedülállóan magas és hatékony is egyben!

Felkészülés a jövőre:

4., Javaslatom a SORZÁRÓDÓ, 12-16 leveles kukorica állományok esetén:

FitoHorm Kukorica Csomag 100 liter + 20 liter / csomag

– FitoHorm Turbo Nitrogén                       10 liter/ha

– + FitoHorm Turbo Cink                           2 liter/ha

A kezelés ha költsége normál dozírozás esetén: nettó 9.380 Huf

Ebben a fenológiai fázisban ezzel egyetemben őrületesen magasra rúg a növények tápanyagigénye, mert be fog robbanni a szár hosszanti növekedése, a levelek képződése, a szárnóduszokon a csövet tartalmazó rügyek differenciálódása/kialakulása egyaránt. Emellett a szár belsejében épül a címer, azaz a hímvirágzat is. Ha ebben a fenológiai fázisban/állapotban adunk a kukoricának enni, azzal különleges hatékonyságot és termésmennyiség növekedést érünk el, mert pontosan ezt a maximális igényt tudjuk szinte maradéktalanul kielégíteni a fenti javaslat kijuttatásával.

A FitoHorm Turbo Nitrogén termékkel 3 hétig ható Nitrogént tudunk kiadni, mellyel egy profi technológiai elemet tudunk alkalmazni.

 

A fenti termékek/kombinációk általában keverhetőek mind rovar, mind gyomírtó szerekkel egyaránt, de természetesen keverési próba elvégzése javasolt a konkrét partnerekkel.

Bármely, a témában megfogalmazódott kérdésetekben szívesen rendelkezésre állok:

Keresztes Zoltán
Növényorvos, Területi képviselő Tolna, Somogy, Baranya, Fejér megyékben
telefon: +36 (30) 635 32 75