Lombtrágya

Lombtrágya a szántóföldi növénytermesztésben

A lombtrágya szerepe és jelentősége ugyanolyan hasznos és fontos, mint a zöldség,- gyümölcs és dísznövénytermesztésben, ahol sokkal nagyobb gondot fordítanak a termelők a fő tápelem pótláson kívül az egyéb, nélkülözhetetlen tápelemek biztosítására is. A harmonikus tápanyagellátás meghatározó a termés mennyiségére és minőségére egyaránt.

A lombtrágya nem ugyanaz mint a talajtrágya

Lombtrágyával nem lehet helyettesíteni a talajtrágyázást hiszen a növények a tápanyagszükségletüket  a gyökéren keresztüli felvétellel biztosítják. Igaz, hogy a levelen keresztül valamennyi tápelem pótolható, de a lombtrágyázás jelentősége elsősorban a mikroelemek pótlásában van.

A LOMBTRÁGYÁZÁS ELŐNYEI

  • a tápelem felvételt gátló tényezők javarészt elkerülhető
  • gyors és nagyon hatékony
  • nemcsak a növényfajok szerint, hanem azok fejlődési ütemének is megfelelően adagolható
  • a talajból történő tápanyag felvétel kedvezően befolyásolható

A HARMONIKUS LOMBTRÁGYA ELLÁTÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN JAVUL

  • a stressztűrő képesség
  • vízfelhsaználás
  • növények egészségügyi állapota
  • termésátlag növekedése és  a minőség javulása
  • költséghatékony
  • emberi fogyasztási és a takarmányozási értéke magasabb

A MEGFELELŐ LOMBTRÁGYA KIVÁLASZTÁSA

A lombtrágya kiválasztása legalább olyan nagy feladat, mint a megfelelő növényvédő szer megválasztása, hiszen rendkívül széles a termékkínálat. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük le, mit vásárolunk és mennyi hatóanyagot kapunk a pénzünkért. A jó döntéshez ismerni kell a hatóanyagokat, valamint a hektárdózis mértékét. Ha ezen két ismérvet tudjuk, akkor könnyedén ki lehet számolni, hogy pontosan mekkora mennyiségű hatóanygaot juttatunk ki, valamint hogy mennyibe kerül a hektár kezelése.

MILYEN LOMBTRÁGYA TÍPUSOK VANNAK?

Kalászosoknak lombtrágya – első sorban az étkezési búzánál- a kén szerepét a minőségi termesztés miatt külön kiemelem. A minőségjavító harmadik fejtrágyázás sok estében anyagi, de olykor időjárási körülmények miatt elmaradhat. Hatékony, eredményes és viszonylag nem túl költséges eljárás a kalászvédelemmel egymenetben elvégezhető kénes lombtrágyák kijuttatása.

Kukorica lombtrágya –  Azokon a területeken ahol egyáltalán nem kapott, ott javasolt magas foszfortartalmú, cinket is tartalmazó lombtrágya használata. Ennek célja a valós vagy a relatív foszfor hiány megelőzése illetve kezelése.

Napraforgó lombtrágya esetében is hatékonyabb a bór lombtrágyázás, ha az olajosok számára kulcsfontosságú elemekkel is kiegészítjük, különösen lúgos talajadottságok esetén.

MILYEN LOMBTRÁGYA KÉSZÍTMÉNYEKET AJÁNLATOS HASZNÁLNI?

Mindenképpen olyan, több tápelemet tartalmazó lombtrágya készítményt célszerű használni, amelyek magas hatóanyag tartalommal, esőálló és tapadást fokozó adalékkal kiegészítve kerülnek forgalomba és emellett jól keverhetőek a különböző növényvédőszerekkel.

Jó választás a Fitohorm lombtrágya termékcsalád faj specifikus készítményei, melyek megfelelnek a fenti elvárásoknak.

A jelenlegi piaci helyzetben is a lombtrágyázás minden növény esetében a jövedelemstabilizálás eszköze. A jól megválasztott és megfelelő időben alkalmazott lombtrágyával a hiány helyzet megelőzhető, a növények zavartalan fejlődése tápanyag szempontjából biztosított. Az okszerűen megválasztott lombtrágya a termés mennyiségének és minőségének jelentős befolyásolója. Lombtrágya használattal némiképpen mérsékelni lehet a hiányos vagy elmaradt alapműtrágyázás kedvezőtlen hatását, csökkenhet az önköltség, javul a jövedelmezőség.

Kép: Citromfa lombtrágyázása

 

Amennyiben további ismereteket szeretne kapni, olvassa el a szántóföldi technológiánkról szóló cikkeinket!
OLVASSON BŐVEBBEN A LOMBTRÁGYÁZÁSRÓL!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!